Warning: session_start(): open(/fs/etc/sessions/sess_u7q67tsfasl5sec7nb80u3unq1, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in /var/www/fs1/36/tekninen/public_html/wp-content/plugins/vfb-pro/vfb-pro.php on line 308

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /fs/etc/sessions) in /var/www/fs1/36/tekninen/public_html/wp-content/plugins/vfb-pro/vfb-pro.php on line 308
Sähkön tulevaisuus alkoi jo – Tekninen

Sähkön tulevaisuus alkoi jo

Julkaistu 9.5.2012 |

”Hyvinvointia sähköllä -visio 2030” on Sähköteknisen Kaupan Liiton näkemys tulevaisuudesta ja sähkön roolista osana jokapäiväistä elämää.

Visio  esitellään tänään 9.5. Tiedekeskus Heurekassa järjestettävässä seminaarissa. Runsaat 150 sähköalan toimijaa kokoontuu  pohtimaan uusia mahdollisuuksia, joita energian käytön ja saatavuuden radikaalit muutokset sähköalalle tulevaisuudessa avaavat.

– Ihmisten kiinnostus omaa energiankäyttöään kohtaan lisääntyy jatkuvasti. Kun tietoa energian määrästä ja hinnasta on helposti saatavilla, se ohjaa päivittäisiä valintoja. Näin kulutuksesta tulee hallitumpaa, oltiinpa sitten kotona tai työpaikalla, Sähköteknisen Kaupan Liiton toimitusjohtaja Tarja Hailikari ennakoi.

Talot tuottamaan energiaa

Liiton tulevaisuustyöskentelyn tulos ”Hyvinvointia sähköllä – Visio 2030” kuvaa rakennukset päästöttömän sähkön tuottajana ja tekee niistä tärkeän osan hajautettua uusiutuvan energian tuotantoverkostoa.

Rakennukset tarvitsevat nykyistä vähemmän lämmitysenergiaa, sillä vanhat talot on uudistettu energiatehokkaiksi ja uudet ovat nollaenergiataloja. Ne tuottavat uusiutuvaa energiaa auringosta, tuulesta sekä maan ja ilman lämmöstä.

Osa ylijäävästä energiasta varastoidaan esimerkiksi sähköautoon ja loput myydään sähköverkkoon. Sähköistys- ja automaatioratkaisut ohjaavat talon tekniikkaa ja toimintoja kuormittamatta asukkaita.

Sähköverkkoihin lisää älyä

Älykäs sähköverkko yhdistää talon muihin energian käyttäjiin, tuottajia ja varastoihin. Se ottaa vastaan ja tarjoaa hajautetusti tuotettua energiaa varmistaen, että sähköä on kaikkialla riittävästi ja häiriöttömästi käytettävissä.

Sähköajoneuvot palvelevat työmatkaliikennettä ja päivittäistä asiointia. Julkisen liikenteen, jakeluautojen ja työkoneiden käyttövoimana on yhä useammin sähkö. Melu, hiukkaspäästöt ja muut ympäristöhaitat ovat selkeästi vähentyneet.

Tulevaisuus alkoi jo

– Valtaosa vision mukaisista teknisistä ratkaisuista on jo tänään saatavilla. Niistä ollaan parhaillaan rakentamassa kokonaisuuksia eri sovellusalueille. Energiaomavaraisia rakennuksia, laajeneva latausasemien verkosto ja kokonaisen kaupunginosan kattava älykäs sähköverkko nähdään jo lähivuosina, Tarja Hailikari ennakoi.

–Tekniikka ei ole pääasia, vaan sen tuottamat hyödyt ihmiselle ja ympäristölle. Elämisestä tulee nykyistäkin turvallisempaa ja mukavampaa. Ikääntymistäkään ei tarvitse pelätä, sillä arki sujuu entistä paremmin.

Lue lisää visiosta tästä!

  • Hallitusohjelmatavoitteet
  • Markkinakatsaus