Tyyntä myrskyn edellä?

Julkaistu 13.5.2012 |

Miten euron käy? Entä jääkiekon MM-tittelin?

Teknisen kaupan myynti lisääntyi vuoden ensimmäisellä neljänneksellä seitsemän prosenttia vuoden 2011 vastaavasta ajasta. Yritysjohdon odotukset ovat edelleen sangen myönteiset tulevaisuuden suhteen, vaikkakin odotukset ovat jonkin verran heikentyneet talvesta. Huolta aiheuttavat etenkin viennin heikko vetäminen ja rakentamisen laskevat näkymät kesän jälkeen.

Eurooppa näyttää jakautuvan yhä selvemmin kahtia: rupusakkiin ja kovaan ytimeen, kuten EK:n johtaja Jussi Mustonen yhdistyksen kevätkokouksessa totesi. Kreikka on jo menetetty, ja sen hallituspuolueiden rökäletappiot viikonlopun vaaleissa sysännevät maan sekasortoiseen tilaan, kun maan uusi hallitus kyseenalaistaa nykyisen hallituksen tekemän mittavan säästöohjelman. Tämä taas ajanee Kreikan ulos eurosta.  Lähes rupusakkiin kuuluvan Ranskan tuleva presidenttiFrançois Hollande kyseenalaistaa niin ikään säästölinjan ja on ilmoittanut haluavansa neuvotella uusiksi EU:n vastikään solmitun talouskurisopimuksen, jotta siinä otettaisiin talouskasvu paremmin huomioon. Poliittinen päätöksenteko on kriisitilanteissa vaikeaa: jos tekee pitkällä aikavälillä järkevän päätöksen, kiitos siitä on  kakkosviulun soittajan paikka. Kansaa kosiskellut puolue/ehdokas, joka lupaa vähemmän säästöjä ja enemmän elvytystä, voittaa vaalit useimmissa tapauksissa.

Espanjan teollisuustuotanto laski maaliskuussa 7,5 prosenttia viime vuodesta eli eniten kahteen vuoteen. Kun tähän lisätään Irlannin, Italian ja Portugalin talousvaikeudet, voidaan todeta, että velka- ja rahoituskriisin hoitaminen Euroopassa on kaikkea muuta kuin valmis. Suomen vienti on jämähtänyt paikoilleen, ja EU-maihin suuntautuva vienti on jopa vähentynyt keväällä viime vuoteen verrattuna. Kun EU-maiden osuus Suomen viennistä on noin 55 prosenttia ja koko Euroopan osuus on kolme neljäsosaa, on näiden maiden menestyminen elintärkeää Suomen viennille = hyvinvoinnille.

Vastuullisuuden teema on yhä enemmän läsnä kaikessa elinkeinoelämässä. Yksi osa vastuullisuutta on avoimuus ja läpinäkyvyys, josta esimerkkejä ovat keväällä paljon julkisuutta saaneet erilaiset asuntokaupat ja sitouttamis- sekä allekirjoittamispalkkiot. Vaikka päätökset olisivatkin hyvän hallintotavan mukaisia, hyvä hallintotapa ei enää ole riittävä normisto arvioitaessa päätösten vaikuttavuutta. Entistä tärkeämmäksi muodostuu se, miltä jokin asia näyttää tai vaikuttaa ulospäin. Jos koetaan, että yritys ei kerro totuutta tai kertoo asiasta tipoittain kertomustaan vielä matkalla muuttaen, se saattaa luoda yritysjohdosta epärehellisen kuvan, jonka heikentävä vaikutus taas yrityksen mielikuvaan voi dramaattinen.

Hyväksyimme viime vuonna yhdistyksen hallituksessa ”Vastuullinen yritystoiminta teknisessä kaupassa”-määritelmän, jota tänä vuonna konkretisoimme muun muassa yrityksiä haastattelemalla ja painopisteitä täsmentämällä. Uskon, että läpinäkyvyys nousee pysyväksi arvoksi useissa yrityksissä. Tätä edellyttävät niin työntekijät, asiakkaat kuin muutkin sidosryhmät.

Kevät on jo pitkällä, koivun silmut puhkeavat, aurinko lämmittää golfkentät ja moni on jo laskenut veneenkin vesille. Kuitenkin kevään tärkein tapahtuma järjestetään sisätiloissa auringolta suojassa. Tärkein tapahtuma on tietenkin jokavuotiset jääkiekon MM-kisat, joissa hallitseva maailmanmestari Suomi taistelee tittelin uusimisesta Helsingin Hartwall-areenalla. Leijonien kisat ovat lähteneet kahdella niukalla voitolla, mutta josko se olisi vain tyyntä myrskyn edellä.

Hyvää kesää toivottaen

Markku Uitto
Toimitusjohtaja
Teknisen Kaupan ja Palveluiden yhdistys

  • Hallitusohjelmatavoitteet
  • Markkinakatsaus