Käänne jo tapahtunut?

Julkaistu 13.5.2014 |

Haasteita edelleen on, vaikka teknisessä kaupassa kasvu tuntuu jo orastavan.

Orastavat merkit teknisen kaupan myynnin kääntymisestä plussan puolelle saivat kolauksen Ukrainan kriisin kärjistymisestä Sotshin olympialaisten jälkeen. Tarjouspyyntöjen määrä oli kehittynyt alkuvuonna lupaavasti ja sieltä täältä kuului tilausten määränkin lähteneen parantumaan. Kuitenkin teknisen kaupan alkuvuoden liikevaihtoluvut olivat kaksi ensimmäistä kuukautta edelleen pakkasella.

Ukrainan tapahtumien vaikutus Venäjän jo ennestään yskineeseen talouden kehitykseen on ollut selvä. Tällä on taas vaikutuksia koko Suomen talouden elpymiseen. Rupla on edelleen heikentynyt ja haittaa jo suomalaisten yritysten vientiä ja toisaalta venäläisten matkailijoiden Suomeen jättämät eurot ovat pienentyneet. Toivottavasti Ukrainan tilanne rauhoittuisi mahdollisimman pian, tosin ennusmerkit eivät valitettavasti tätä tue.

Teknisen kaupan jäsenyritysten maaliskuun liikevaihto kääntyi selvästi positiiviseksi vetäen koko vuoden ensimmäisen neljänneksen hieman edellisvuoden yläpuolelle. Näinköhän jo talvella kevääksi ennustettu myynnin käänne on tapahtunut? Yllättäen odotukset niin kolmen seuraavan kuukauden kuin myös seuraavan kahdentoista kuukauden osalta ovat selvästi parantuneet.

Olemme ensimmäistä kertaa päättäneet yhdistyksen omista hallitusohjelmatavoitteista. Teknisen kaupan viesti tulevalle hallitukselle on, että hallituksen tulisi tehdä kaikkensa, jotta yrityksille muodostuisi usko siihen, että Suomeen kannattaa investoida jatkossa.

Tunnelmat ovat hieman kuin kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä kärsivällä eli toisaalta haasteet Suomen taloudessa ovat edelleen merkittävät höystettynä Venäjän uhkien realisoitumisena ja toisaalta teknisen kaupan piirissä luvut ja tunnelmat ovat selkeästi parantumassa. Painotetaan jälkimmäistä ja uskotaan, että Euroopan kysynnän piristyminen on pikkuhiljaa vetämässä Suomea ylös pahimmasta suonsilmästä.

Hyvää kevättä,

Markku Uitto
Toimitusjohtaja
Teknisen Kaupan ja Palveluiden yhdistys

  • Hallitusohjelmatavoitteet
  • Markkinakatsaus