Rakennukset tuottamaan itse käyttämänsä energia

Julkaistu 4.9.2012 |

Vuodesta 2021 lähtien kaikkien uudisrakennuskohteiden pitää olla nZEB- eli lähes nollaenergiarakennuksia.

Olemme tottuneet ajattelemaan, että rakennuksissa tarvittava energia on hankittava jostain. Tulevaisuus voi olla aivan toisenlainen: rakennukset voivat tuottaa tarvitsemansa energian.

Eikä se edes ole kovin monimutkaista.

– Nykyrakennuksissa on paljon parannuspotentiaalia tässä suhteessa, aiheesta Sähköteknisen Kaupan Liiton ja Sähkösuunnittelijat NSS:n Hyvinvointia sähköllä – visio 2030 -tapahtumassa puhunut Teknologiajohtaja Matti Rae Ensto Oy:stä sanoo.

Nyt 150 neliön pientalossa puolet energiasta menee tilalämmitykseen, 30 prosenttia kotitaloussähköön ja 20 prosenttia lämpimään käyttöveteen, ja kulutus on 150 kilowattituntia neliötä kohden. Kotitaloussähköstä eniten menee valaistukseen, 20 prosenttia; toiseksi eniten vie kiuas kakkonen, sitten tulevat, ilmanvaihtolaitteet, ruoanvalmistus, pyykinpesu, kylmälaitteet ja autonlämmitys.

Vantaan Tikkurilaan rakennetussa Paroc-passiivienergiatalossa tilalämmitys vie 44, lämmin käyttövesi 21 ja kotitaloussähkö 35 prosenttia energiasta. Neliötä kohden kuluu 48,5 kilowattituntia.

– Uskon, että tulevaisuudessa kukin energiankulutusmuodoista vie kolmanneksen, Rae sanoo.

Asumiseen 65 euroa kuussa?

Vuodesta 2021 lähtien kaikkien uudisrakennuskohteiden pitää olla nZEB- eli lähes nollaenergiarakennuksia. Eli rakennusten pitää tuottaa tarvitsemansa energia itse. Jo vuodesta 2015 lähtien osa kulutuksesta on katettava uusiutuvilla energiamuodoilla.

Kaikki tämä tarkoittaa lämmön talteenottoa, kylmäsiltojen minimointia, uusiutuvien energiamuotojen ja ilmaislämmön hyödyntämistä, ledivalaistusta ja energian keräämistä.

Matti Rae ennustaa uusiutuville energianlähteille hyvää tulevaisuutta ja uskoo aurinkosähkön hinnan alenevan nykyisestä 23 sentistä per kilowattitunti jopa kymmeneen–viiteentoista senttiin vuoteen 2030 mennessä.

Noihin aikoihin rakennettaneen energiatehokkaita hybriditaloja, jotka käyttävät useita eri energiamuotoja, sillä yhden varaan ei voi laskea.

– En myöskään usko, että kotitaloussähkön käyttö vähenisi tulevaisuudessa. Sen sijaan varsinkin energiatehokkuudessa on vielä paljon tehostamisen varaa, Rae huomauttaa.

Rae laskee tulevaisuuden 150-neliöisen  hybriditalon kuluttavan 3 800 kilowattituntia vuodessa.

– Tuolloin asuminen ja autoilu – jos puolet sähköauton lataustarpeesta ladataan kotona – maksavat 65 euroa kuussa. Ei paha!

Maija-Liisa Ihanus

  • Hallitusohjelmatavoitteet
  • Markkinakatsaus