Terveisiä tulevalle hallitukselle – tunnelmia Alihankintamessuilta

Julkaistu 13.9.2014 |

Tampereen Alihankintamessujen (16.9. -18.9.) teemana oli koneenrakennus. Teknisen kaupan yrityksiä oli messuilla kaikkiaan kuutisenkymmentä. Kyselimme jäsenyrityksiltämme, millaisia terveisiä he lähettäisivät Suomen uudelle hallitukselle.  

Toimitusjohtaja Petri Järvinen, Cron-Tek Oy

Minulla on tuntuma, että viitisen vuotta on nyt mennyt niin, että investoivia yrityksiä suhteessa niihin, jotka eivät investoi, on ollut 20/80. Nyt edetään positiivisesti jo oikeaan suuntaan suhdeluvulla 30/70, Petri Järvinen miettii.

Valtaosan työstökoneinvestoin-neista suorittavat Suomen tekno-logiateollisuuden selkärankana toimivat pk-yritykset.

Tänä vuonna on saatu signaaleja siitä, että konepaja-teollisuudessakin tapahtuu positiivisia asioita. Esimerkkeinä toimivat hyvät uutiset telakka-teollisuudesta, metsäkoneiden buumi sekä pk-yritysten yhä kasvava kansainvälistyminen suoralla vientitoiminnalla.

Järvisen viesti uudelle hallitukselle:
Verotuksen selkeys on ihan ykköskysymyksiä. Investointeja tehdään kymmenien vuosien tähtäimellä, ja pienikin epäilys verotuspolitiikan tempoilusta ehkäisee investointihalukkuutta.
Lisäksi Valtion takausjärjestelmä vakuuksien myöntäjänä pk-yritysten investoinneille on saatava välittömästi käyttöön. Basel III:n Suomen pankkien vakavaraisuudelle aiheuttaneet vaatimukset vaikuttavat edelleen vahvasti investointien rahoituksessa ja erityisesti pk-yritysten osin jopa kohtuuttomissa vakuusvaatimuksissa.

Cron-Tek Oy on lastuaviin metallintyöstökoneisiin keskittynyt teknisen kaupan maahantuonti- ja myyntiyritys.

————————————————————————————————————————–

Aluemyyntipäällikkö Sakari Saarinen, Duroc Machine Tools Oy

”Oma kokemukseni on, että yritystä perustaessaan yrittäjä kohtaa ensimmäisenä Suomen suuret työvoimakustannukset. Tehokkuutta haetaankin yhä enemmän automaatiolla – se lisää sen ratkaisevan kolmannen vuoron tuotantoon. Suomalainen ammattitaito on edelleen maailman parasta, ja automaation avulla se saadaan vielä tehokkaaseen käyttöön.”

Saarisen viesti uudelle hallitukselle:
Työvoimakustannuksia tulisi voida laskea Suomessa.

Duroc Machine Tools Oy on teollisuuden kone-ja laitteistotoimittaja.

 

————————————————————————————————————————–

Toimitusjohtaja Kari Blomberg, SKS Oy

”Tunnelma asiakkaissamme on hyvin vaihteleva – yleisesti markkinat ovat alavireiset, mutta toisaalta joillakin menee jopa erittäin hyvin. Venäjän tilanteen myötä epävarmuus tuli takaisin, vaikka alkuvuosi näytti jo erittäin lupaavalta”.

Blombergin viesti uudelle hallitukselle:
Tarvitsemme investointeja tukevaa politiikkaa, lisäksi rahoitus olisi saatava pyörimään tehokkaasti. Myös uusia vaihtoehtoisia rahoitusinstrumentteja olisi syytä kehittää.

Suomen tulevaisuus on paljolti pk-yritysten varassa, hallituksen tulisi ymmärtää se ja tukea kaikin tavoin pk-sektorin toimintaedellytyksiä.

SKS-konsernin 6 tytäryhtiötä Suomessa tarjoavat tuote- ja palveluratkaisuja kone- ja laitevalmistajille.

 

 

————————————————————————————————————————–Toimitusjohtaja Simo Matikainen, 

Kittrade Oy

Matikaisen viesti uudelle hallitukselle:
Ely-rahat ovat lopussa ja pk-yritykset tarvitsevat lisää investointitukea. Myös työmarkkinoiden joustavuutta olisi lisättävä, jotta osaavia ihmisiä olisi järkevää palkata töihin lyhyeksikin jaksoiksi.

Kittrade Oy ratkaisee asiakaan tuotantoteknisiä ongelmia mm. konsultoivalla konekaupalla. Kittraden erikoisosaamista ovat kappaleenkäsittely, varastoratkaisut ja puristintekniikalla valmistettavien tuotteiden tuotantokoneet.

 

————————————————————————————————————————–

Hallituksen puheenjohtaja Jarmo Hyvönen, Machine Tool Center

”Euroopan Työstökonevalmistajien liitossa, jossa olen ollut mukana, on keskusteltu paljon siitä, miten yllättävän nopeasti investoinnit ovat menneet Aasiaan. Liitto teki myös tutkimuksen eurooppalaisen konekannan iästä. Tuotantokoneiden keski-ikä oli 10-15 –vuotta, kun se tulisi ainakin tärkeimpien tuotantokoneiden osalta olla korkeintaan 5-10 vuotta. Me kilpailemme jo nyt siis tehottomilla ja vanhentuneilla koneilla. Tarvitsemme kipeästi niin laiteinnovaatioita kuin investointeja tehokkaampiin laitteisiin”.

Hyvösen viesti uudelle hallitukselle:
Hallituksen tulisi löytää selkeä yhteinen näkemys siitä, miten Suomen talous saadaan taas kilpailukykyiseksi. Saavutettujen etujen puolustamisen sijaan tulisi ymmärtää, että työmarkkinoiden edut ovat ihan liian hyvät tähän ajankohtaan nähden. Työmarkkinoiden täytyisi joustaa. Uusia rahoitusinstrumentteja kaivataan myös kipeästi.

Machine Tool Center on työstökoneiden, konepaja-automaation ja oheislaitteiden myynnin ja huoltopalveluiden ammattilainen.

  • Hallitusohjelmatavoitteet
  • Markkinakatsaus