Sten & Co: Terästukku osaksi asiakkaan toimitusketjua

Julkaistu 11.11.2010 |

Vahvan taseen ja perheyrityskulttuurin ansiosta yrityksessä vältyttiin laman aikana lomautuksilta ja tuloskin oli reippaasti positiivinen.

Erikoisteräksiä toimittava Stén & Co Oy Ab valmistautuu historiansa suurimpaan muuttoon. Ensi vuoden alussa yritykselle valmistuu uudet tilat Nurmijärvelle.

Vajaat kymmenen miljoonaa euroa tuotantovälineineen maksavaan rakennukseen sijoittuu Stén & Co:n lisäksi myös konserniin kuuluva Kimet Oy. Uuteen teräspalvelukeskukseen tulee myös nykyisiä laajemmat varastotilat.

– Hoidamme yhä useamman asiakkaan logistiikkaa varastointipalveluineen. Asiakkaille toimitetaan tavaraa tarpeen mukaan. Asiakkaat odottavat myös entistä pidemmälle jalostettuja tuotteita. Näin konepajoissa voidaan nostaa tuottavuutta, Stén & Co:n toimitusjohtaja Juha Stén sanoo.

– Terästukku voi lyhentää asiakkaan tuotannon läpimenoaikoja, erikoisteräksiä toimittavan Stén & Co:n toimitusjohtaja Juha Stén sanoo.

Perheyritys kolmannessa polvessa

Juha Sténin isoisä perusti yrityksen vuonna 1932, joten perheyrityksen johdossa on tätä nykyä kolmas sukupolvi. Historiaa voi aistia myös yrityksen Tuusulassa sijaitsevan tuotantohallin lattialla, jolla on edelleen käytössä 1800-luvulla valssattuja rautatiekiskoja. Kiskoja käytetään täällä varastoitavien paksujen terästakeiden alustana.

Kiskot on tarkoitus Juha Sténin mukaan siirtää myös uuteen teräspalvelukeskukseen, jossa ne saavat palvella niin kauan, että ne toimitetaan teräksen kiertokulun mukaisesti uuden teräksen raaka-aineeksi.

Etenkin työvälineteollisuuteen erikoisteräksiä toimittavan Stén & Co:n valikoima on suuri. Varastossa on yleensä noin pariakymmentä erilaista terästä ja Juha Stén laskee, että vuoden aikana eri analyysin mukaisia teräksiä on varmaan ollut toimitettuna lähes sata.

Kun nimikemäärä on suuri, myös toimituserät ovat usein pieniä. Juha Stén muistelee, että kerrankin eräs lähellä toimiva sorvari – tosin noin 30 vuotta sitten – haki terästä Fiat 600:llaan. Auton jouset olivat kyllä pohjassa.

Toimintaa myös Venäjällä

Stén & Co:lla on myös karkaisimo Muuramessa. Lisäksi yrityksellä on tytäryritykset Tallinnassa ja Pietarissa. Juha Sténin mukaan Venäjän-markkinoita ei voi oppia muuten kuin itse kantapään kautta.

– Venäjällä markkinoita on aivan eri tavalla kuin Suomessa. Vielä nyt esimerkiksi byrokratia tuottaa ongelmia vaikkapa varaosien saamisessa, mutta uskomme, että tilanne paranee, Juha Stén sanoo.

Päättymässä oleva lama on tuntunut myös Stén & Co:n liikevaihdossa, joka pieneni elokuun lopussa päättyneellä tilikaudella nelisenkymmentä prosenttia runsaaseen kymmeneen miljoonaan euroon. Vahvan taseen ja perheyrityskulttuurin ansiosta yrityksessä kuitenkin vältyttiin lomautuksilta ja tuloskin oli reippaasti positiivinen. Alkanut tilivuosi näyttää Juha Sténin mielestä huomattavasti valoisammalta.

Antti J. Lagus kuva Jarmo Teinilä

  • Hallitusohjelmatavoitteet
  • Markkinakatsaus