Alan töissä: Työmyyrä työharjoittelussa

Julkaistu 25.11.2011 |

Tekninen kauppa on osoittautunut mielenkiintoiseksi alaksi Joona Salmiselle.

Monessa yhdistyksemme jaoston kokouksessa ja muussa yhdistyksen tilaisuudessa on ollut tänä syksynä kirjaimellisesti tuoretta verta, kun niissä on ollut läsnä ja vaikuttamassa yhdistyksen harjoittelijaJoona Salminen.

– Tällainen yhdistys on paras paikka saada tietoa. Tännehän tieto yritysten näkymistä tulee ensin.

Idea harjoittelijan palkkaamisesta syntyi, kun yhdistyksessä pohdittiin keinoja lisätä alan yritysten tunnettuutta opiskelijoiden keskuudessa. Heidän haluttiin hakeutuvan alamme yrityksiin niin kesätöihin kuin harjoitteluunkin. Samalla todettiin, että jäsenyritystemme käyttöön olisi hyvä luoda harjoittelumalli. Ja kukapa sitä olisi parempi tekemään kuin harjoittelija?

Joona löytyi meille ammattikorkeakoulu Metropoliasta, jossa hän opiskelee kolmatta vuotta markkinointia ja logistiikkaa. Aiemmin Joona on ehtinyt jo kouluttautua koneistajaksi ja tehdä tätä työtä vuosia, muun muassa Suomen Vaimennin Oy:ssä, jossa hän oli ennen toiseen työpaikkaan siirtymistään työnjohtotehtävissä.

Miksi vielä koulun penkille?

– Mietin etenemismahdollisuuksia ja totesin, että lisäkoulutus tekisi niille hyvää. Valitsin Metropolian juuri siksi, että siellä pystyi yhdistämään markkinoinnin ja logistiikan opintoja. Ajoitus oli myös sopiva, sillä aloitin uudet opinnot 2009, jolloin lama iski kovaa, Joona vastaa.

Teknisen kaupan ala oli Joonalle jonkin verran tuttu ennen harjoittelua. Hän tiesi alan olevan laaja ja mielenkiintoinen. Yksi Joonan kiinnostuksen kohteista ja harrastuksista on talous, ja harjoittelupaikka yhdistyksessä antaakin hänen mielestään laajan kuvan alasta.

– Tällainen yhdistys on paras paikka saada tietoa. Tännehän tieto yritysten näkymistä tulee ensin.

Sen perusteella, mitä Joona kuuli yhdistyksestä etukäteen, hän ajatteli, ettei tämä ”ainakaan tiukkapipojen touhua” voi olla. Aavistus onkin osoittautunut oikeaksi.

Täällä ei kytätä

Se, mikä toisaalta on hämmästyttänyt, on tiimityön vähäisyys.

– Kaikilla on oma vastuualueensa ja porukkaa on vähän, joten se on ymmärrettävää. Koulussa taas tiimityöstä puhutaan ihan koko ajan.

Parhaalta työssä on tuntunut osoitettu luottamus.

– Täällä ei kytätä vaan töitä saa tehdä vapaasti. Luotetaan, että ne tulevat tehtyä, Joona sanoo.

27-vuotiaan miehen vapaa-aika kuluu avopuolison, tanssitaiteen maisteri Tarun kanssa, sekä omien harrastusten parissa.

– Pelaan biljardia, rämpytän kitaraa siinä onnistumatta, kesäisin pelaan ja talvella katson futista. Ihan oikeasti monesti töistä tullessa retkahdan sohvalle. Olen laiskimus, Joona nauraa.

No, sitä me muut täällä yhdistyksessä emme kyllä ole huomanneet!

Nopeat:

Lempiruoka? Karjalanpaisti

Lempiväri? Harmaa

Valko- vai punaviini?  Olut

Mitä teet isona?  Kun tietäis!

Tärkeintä elämässä?  Perhe ja rakkaus

  • Hallitusohjelmatavoitteet
  • Markkinakatsaus