Hyvä johtaminen varmistaa yrityksen menestyksen

Julkaistu 3.12.2013 |

Teknisen kaupan myynnin lasku on jatkunut jo kaksitoista kuukautta ja vuoden alusta takapakkia on kertynyt noin seitsemän prosenttia. Odotukset seuraavien kuukausien osalta ovat hieman parantuneet vaikka rakentamisen odotetaankin talvella olevan vaatimatonta. Odotukset tulevalle vuodelle ovat niin ikään parantuneet ja koko vuoden 2014 osalta tekninen kauppa päässee pienelle positiiviselle kasvu-uralle.

 

Kuluva vuosi on ollut Suomen taloudessa varsin synkkä. Vienti ei ole vetänyt ja kotimarkkinatkin ovat kuluttajien epävarmuuden ja siitä johtuvan varautumissäästämisen johdosta pettäneet odotukset. Kriisitietoisuutta on tilattu ja sitä on myös saatu. Tähän kun lisätään Nokian puhelinliiketoiminnan myynti Microsoftille, STX:n Rauman telakan alasajo ja Talvivaaran kaatuminen ei tarvitse paljoa ihmetellä, miksi niin yritysten kuin kotitalouksien investointiherkkyys on jäässä. Pieniäkin hankintoja siirretään eteenpäin ja odotetaan jonkun ulkoisen tapahtuman laukaisevan tilanteen ja avaavan umpisolmun.

Teknisen Kaupan ja Palveluiden yhdistyksen strategiaprosessissa yhdeksi megatrendiksi tunnistettiin työelämän murros, jonka ilmentymänä vaatimukset ja suhtautuminen työnantajia kohtaan muuttuvat johtamiseen, vastuullisuuteen ja joustavuuteen liittyen. Yhdistyksen yhdeksi strategiseksi valinnaksi nostettiin Teknisen kaupan osaamisen nostaminen uudelle tasolle. Tämä pitää uutena sisällään sen, että jäsenet tunnistivat tarpeen kehittää myös omaa johtamistaan.

Siksi lanseeraammekin jäsenyrityksille räätälöidyn TEKLiideri-Teknisen Kaupan johtamisohjelman. Tämä kymmenpäiväinen ohjelma on tarkoitettu esimiehille ja johtajille, jotka haluavat uudistua ja kehittää johtamistaan uudelle tasolle ja siten olla parantamassa henkilöstön hyvinvointia ja yrityksensä menestymistä. Hyvä johtaminen varmistaa yrityksen menestyksen.

Yhdistyksen syyskokouksessa esiintynyt Etlatiedon tutkimusjohtaja Jyrki Ali-Yrkkö kertoi näkemyksiään investointien Suomesta. Hän peräänkuulutti yritysjohdolta näkemyksellisyyttä ja rohkeutta investoida uuteen teknologiaan kuten robotiikkaan ja 3D-tuotantoon. Kysyttäessä mitä hän muuttaisi Suomessa jos hänellä olisi kaikki valta, hän sanoi, että hän muuttaisi ihmisten asenteen. Suomalaiset näkevät tulevaisuudessa enemmän uhkia kuin mahdollisuuksia.

Yhdysvaltain markkinat porskuttavat jo varsin mukavasti, Euroopassa talous oikenee ja Kiinakin on jälleen julkistanut vahvoja kasvulukuja. Kun katsoo marraskuussa ulos ikkunasta voi nähdä sadetta ja synkkyyttä, mutta kyllä tänään paistanut syysaurinko herätti ajattelemaan kuinka paljon mahdollisuuksia meillä suomalaisilla on. Meillä on uutta osaamista, josta startup-tapahtuma Slush on oiva esimerkki. Supercellin ja Rovion kaltaiset nuoret peli- ja viihdeyritykset ovat kasvaneet hetkessä aivan uusiin mittaluokkiin ja ovat muodostamassa maastamme hyperpositiivista ulkoista kuvaa. Teollinen internet, jossa perinteisissä teollisuustuotteissa hyödynnetään internetiä, nano- ja tietotekniikkaa avaa aivan uusia mahdollisuuksia tarjota ratkaisuja ja arvoa asiakkaille. Menestyminen on asennekysymys.

Hyvää joulunalusaikaa toivottaen,

Markku Uitto
toimitusjohtaja
Teknisen Kaupan ja Palveluiden yhdistys

  • Hallitusohjelmatavoitteet
  • Markkinakatsaus