Tuottavuusloikka ja vauhtia kehitykseen

Julkaistu 19.3.2021 | Mikko Teittinen

Viime kesänä yleinen usko oli kääntynyt Covid19 -alkushokin jälkeen jo positiivisemmaksi ja opimme pikkuhiljaa hoitamaan asioita etäyhteyksillä. Huomasimme, että liiketoiminta saadaan kyllä toimimaan ilman matkustamista ja etätöistä käsin. Markkinat eivät romahtaneet ja kaikki saatiin lopulta järjestymään.

Kaikki tuntuivat olevan kuitenkin yhtä mieltä siitä, että uuden kehittäminen teknisessä kaupassa tulee olemaan erittäin vaikeaa, ellei mahdotonta, jos emme pääse pian matkustamaan taas. Varma totuus oli, että monimutkaisia projekteja ei voi hoitaa etänä, eikä ainakaan uudesta kansainvälisestä liiketoiminnasta voida sopia tapaamatta vastapuolta. Uskoimme, että luottamusta voi luoda vain katsomalla vastapuolta silmiin samassa neukkarissa ja juttelemalla mukavia illallisella.

Mielipiteeni on muuttunut kovasti viime kesästä ja muuttuu edelleen. Saamme valtavasti tehokkuushyötyä siitä, että virtuaalisia Teams-kokouksia pystyy pitämään lukuisia saman päivän aikana. Nyt vasta huomaamme, kuinka paljon ylimääräistä aikaa on mennyt matkustamiseen ja lentokentillä odotteluun tärkeän tapaamisen ympärillä – tai myyjällä autossa istuessa.

Yllättävää on, että monet meistä pystyvät tekemään jopa enemmän uuden liiketoiminnan kehittämisen eteen kuin aiemmin. Tätä en olisi vielä viime kesänä uskonut. Uusien potentiaalisten päämiesten, asiakkaiden ja muiden kumppaneiden kanssa järjestyy tapaaminen aiempaa helpommin ja nopeammin, kun enää ei tarvitse sovitella useiden ihmisten kalenteriin kahden päivän työmatkaa, vaan kahden tunnin Teams. Luottamustakin pystyy rakentamaan uusien ihmisten kanssa. Muutama erillinen Teams-palaveri videon kanssa, ja viimeistään kolmannessa Teamsissä on jo leppoinen tunnelma, aivan kuin olisimme tunteneet kauemmin.

Nyt pidän todennäköisenä, että koko maailmassa on tapahtumassa erittäin merkittävä tuottavuusloikka, joka tulee näkymään bruttokansantuotteissa ja yritysten kasvussa ja tuloksissa. Olen optimisti, että tämä loikka on merkittävästi suurempi, kuin mitä julkisuudessa puhutaan. Vaikutus kertautuu koko kansainvälisessä kaupassa, kun etäyhteydet vakiintuvat maailman mittakaavassa normaaliksi tavaksi sopia asioista. Tuottavuuden kasvu tulee osittain säästöistä, mutta ehkä vielä enemmän tekemisen ja kaupankäynnin nopeutumisesta ja uusista yhteyksistä. Varmasti jatkossakin matkustamme ja tapaamme toisiamme. En kuitenkaan usko, että koskaan enää liikematkustaminen palaa entiselleen.

Muutos ei ole kuitenkaan pelkästään positiivista. Pitkät etätyöpäivät ovat usein raskaita ja ainakin itse kaipaan matkustamista, ravintoloita ja uusien ihmisten tapaamista kasvokkain. Pakko kuitenkin myöntää, että nyt saamme enemmän aikaan ja nopeammin.

Mikko Teittinen
Bang & Bonsomer Group Oy:n toimitusjohtaja ja Teknisen Kaupan Liiton hallituksen puheenjohtaja
  • Koulutuskalenteri
  • Hallitusohjelmatavoitteet
  • Markkinakatsaus