Vahvalta näyttänyt talouskasvu vaihtui hetkessä epävarmuuteen

Julkaistu 16.3.2022 | Markku Uitto

Helmikuun alussa vuodesta -22 näytti vielä tulevan toinen vahvan talouskasvun vuosi niin Suomen talouteen kuin tekniseen kauppaankin. Näkymä muuttui Pekingin olympialaisten jälkeen Venäjän käynnistettyä sodan Ukrainaa vastaan. Elämme jälleen melkoisen sumun peitossa tulevaisuuden osalta.

Mietimme vuosi sitten keväällä jäsenyritysten kanssa teknisen kaupan skenaarioita. Puntaroimme useamman kerran, voidaanko etukäteen tunnistaa mahdollinen uusi talouden musta joutsen tyyliin finanssikriisi 2008 ja koronapandemia 2020. Selkeää mustaa joutsenta ei tietenkään osattu ennustaa. Kuitenkin Globaalin blokkiutumisen skenaariossa oli vuodelle 2023 kirjoitettu ”Venäjän ja Itä-Euroopan välillä nähdään aseellisia konflikteja. EU reagoi tilanteeseen talouspakotteilla, mikä ajaa maita blokkeihin Venäjän vastatessa talouspakotteisiin”.  24.2.2022 käynnistyneet Venäjän järjettömät sotatoimet Ukrainassa noudattavat negatiivisimman skenaariomme ennusteita.

Monella liiton jäsenyrityksellä on ollut toimintaa niin Ukrainassa, Venäjällä kuin Valko-Venäjälläkin. Ukrainan toiminnot ovat keskeytyksissä ja päähuomio onkin oman henkilöstön turvaan saaminen sota-alueelta. Venäjällä ja Valko-Venäjällä olevia toimintoja uudelleen arvioidaan ja vähintään skaalataan alaspäin.

Teknisen kaupan näkökulmasta sodalla on ollut suurin ja nopein vaikutus teräskauppaan Euroopassa ja Suomessa. Ukraina, Venäjä ja Valko-Venäjä ovat olleet merkittäviä teräksen toimittajia. Ukrainan tehtaat ovat kiinni, Venäjän suurimmat tehtaat pakotteiden piirissä omistajiensa kautta ja nyt loputkin uusimman tuontipakotekierroksen johdosta. Valitettavasti eurooppalaiset terästehtaat ovat myös tuoneet merkittävän osan käyttämästään rautamalmista ja teräsaihioista Venäjältä ja Ukrainasta. Tämä tarkoittaa kokonaisuutena täysin poikkeuksellista tarjontahäiriötä markkinoilla. Varsinkaan keski- ja eteläeurooppalaiset terästehtaat eivät välttämättä ota uusia tilauksia lainkaan vastaan tai hinnat ovat jotain ennenkokematonta. Jo viime vuonna teräksen hinta oli kaikkien aikojen ennätystasolla, joka monissa laaduissa on nyt mennen tullen ylitetty.

Yritykset varmasti keksivät korvaavia logistisia putkia teräksen tarjonnan lisäämiseksi ajan kanssa. EU:n ulkopuolista tuontia jarruttavat lähtömaakohtaiset tuontikiintiöt, jotka pitäisikin nopeasti vähintään allokoida uudestaan näiden kolmen maan osalta. Muuten edessä saattaa olla merkittävässä määrin teollisten ja kiinteistöinvestointien lykkäämistä tai perumista saatavuusongelmien ja korkeiden hintojen johdosta.

Markku Uitto
toimitusjohtaja, Teknisen Kaupan Liitto
  • Hallitusohjelmatavoitteet
  • Markkinakatsaus