Markkinakatsaus 1Q 2021: Teknisen kaupan myynti vauhdittui keväällä odotetusti

Julkaistu 16.6.2021 | Tanja Koljonen

Teknisen Kaupan Liiton jäsenyritysten myynti vuoden ensimmäisellä neljänneksellä ylitti edellisen vuoden lukemat niukasti. Melko tasaiselta vaikuttava tilanne kätkee kuitenkin sisälleen nousujohteisen kehityksen odotuksia heikommasta tammikuusta pirteämpään alkukevääseen. Huhtikuussa myyntikehitys oli jo odotetun nousujohteista.

Niin raaka-aineissa, teollisuuden tuotteissa palveluissa kuin kuluttajatuotteissakin nähtiin nopeaa nousua ja kaksinumeroisia kasvulukuja. Toimialoista vain rakentamisen tuotteissa ja palveluissa myynti on pienentynyt alkuvuoden aikana.  Muutosprosentteja katsottaessa on hyvä pitää mielessä, että korona-ajan synkimmät hetket osuivat teknisessä kaupassa juuri vuoden 2020 toiseen neljännekseen. Suuria kasvuprosentteja voidaan siis odottaa myös tulevina kuukausina. Positiivisesta kehityksestä kertoo kuitenkin myös se, että jäsenyritysten myynti ylitti huhtikuussa vuoden 2019 tason niin kyseisen kuukauden kuin koko alkuvuodenkin osalta.

Jäsenyritysten näkymät ovat keväällä olleet poikkeuksellisen korkealla, vaikkeivat loppukeväästä aivan korkeimpaan huippuunsa yltäneetkään. Arviot myyntikehityksestä ovat pienestä maltillistumisesta huolimatta edelleen vahvasti kasvun kannalla. Pientä peruutusta on koettu myös henkilöstömäärän odotuksissa; taustalla saattaa ainakin osittain olla jälleen päätään nostanut pula osaavista työntekijöistä. Pitkiin toimitusaikoihin ei jäsenyritysten mielestä ole odotettavissa helpotusta vaan toimitusten odotetaan entisestään viivästyvän. Saatavuuteen liittyviä ongelmia pidetäänkin suurimpana riskinä teknisen kaupan hyvälle kehitykselle tulevina kuukausina.

– Teknisen kaupan ensimmäisen neljänneksen luvut eivät aivan vastanneet kovia odotuksia. Tähän vaikuttivat osaltaan tuotteiden saatavuusongelmat, viime vuoden maaliskuun varastojen täydennysostot ja yhden myyntipäivän puuttuminen edelliseen vuoteen verrattuna, sanoo Teknisen Kaupan Liiton toimitusjohtaja Markku Uitto.

Viime vuonna rakentaminen piti niin teknistä kauppaa kuin Suomeakin pystyssä. Alkuvuonna rakentamiseen tuotteita ja palveluita toimittavien yritysten myynti kääntyi kolmen prosentin laskuun. On kuitenkin muistettava, että taso on hyvä ja yli vuoden 2019 lukujen. Suurta huolta rakentamisen osalta ei tässä vaiheessa ole. Raaka-ainekaupan parin prosentin kehitys selittyy täysin teräskaupan vahvalla menolla. Teollisuuden investointitavaroiden hyvä kehitys kertoo, että teollisuuden patoutunut kysyntä alkaa purkautua. Kuluttajakaupassa etenkin autotarvikkeiden kysyntä on elpynyt viime vuodesta.

– Jäsenyritysten odotukset tulevasta myynnin kehityksestä ovat lähes mittaushistorian parhaat. Toinen vuosineljännes oli viime vuonna tekniselle kaupalle vaikea ja tänä vuonna myynnin kehitys tullee olemaan vahvaa. Kehitystä valitettavasti hidastaa yhä pahenevat raaka-aineiden, koneiden ja komponenttien saatavuusongelmat ja toimitusviiveet, Uitto toteaa.

Tanja Koljonen
tilastoasiantuntija, Teknisen Kaupan Liitto
  • Koulutuskalenteri
  • Hallitusohjelmatavoitteet
  • Markkinakatsaus