Positiivista pöhinää siellä sekä täällä

Julkaistu 16.5.2017 | Markku Uitto

Suomen talous on selvästi positiivisessa kierteessä. Ei ole aikaakaan, kun media oli pullollaan negatiivisia uutisia yt-neuvotteluista, jätti-irtisanomisista, Kiinan kuplasta ja yritysten kasvuhaluttomuudesta. Hakemallakaan ei löytänyt positiivista uutista taloudesta.

Nyt tilanne on täysin päinvastainen. Ekonomistit nostavat kilvan ennusteitaan Suomen bkt:n kehityksestä täksi ja ensi vuodeksi. Parhaimmat ennusteet ovat jo yli kahdessa prosentissa. Vienti on alkanut vetää ja investoinnit käynnistyä. Työllisyys nousee kohisten. Luottamusindikaattorit hakkaavat ennätyksiä. Turun telakan tilauskanta on täysi vuoteen 2024 saakka ja Uudenkaupungin autotehdas palkkaa hiki hatussa uusia Mersun tekijöitä.

Hyvin menee ja se myös näkyy uutisoinnissa. Onneksi negatiivista vastapainoa uutisointiin tuovat arktisen kylmä kevät, Suomen lätkämaajoukkueen esitykset ja Euroviisuissa floppaaminen.

Teknisen Kaupan Liiton jäsenyritysten myynnin kehitys oli vahvaa eli lähes kahdeksan prosenttia alkuvuonna. Raaka-aineet olivat alkuvuoden suurin nousija 17 prosentin kasvullaan. Raaka-ainekaupan vahvoihin lukuihin vaikuttaa osaltaan niin teräksen kuin öljynkin hintojen nousu, mutta myös volyymit kehittyvät poikkeuksellisen hyvin. Rakentamisen hyvä veto jatkui jo toista vuotta peräkkäin, ja teollisuuteenkin toimitettiin tuotteita ja palveluita enemmän kuin aikoihin. Myös liiton jäsenten odotukset myynnin kehityksestä tuleville kuukausille ovat korkeimmalla tasollaan kymmeneen vuoteen. Teknisessä kaupassakin on siis hyvä pöhinä päällä.

Kun vielä maailman talouden ennusteita rukattiin juuri ylöspäin, Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin terävimmät lupaukset tai uhkaukset ovat tylsistyneet ja pahimmat Eurooppaa repivät voimat eivät saaneet pelätyn suuruista kannatusta Hollannin ja Ranskan vaaleissa, isokin kuva toimintaympäristöstä on menossa suotuisaan suuntaan. Näissä kuvissa ja tunnelmissa on hyvä alkaa odottaa vuoden ensimmäistä helleaaltoa. Kyllä sekin sieltä tulee ennemmin tai myöhemmin.

Lämpöä odotellessa

Markku Uitto
Toimitusjohtaja
Teknisen Kaupan Liitto

Markku Uitto
Teknisen Kaupan Liiton toimitusjohtaja
  • Hallitusohjelmatavoitteet
  • Markkinakatsaus