Teräsyhtiö säästää maapalloa biokaasulla

Julkaistu 16.5.2017 | Maija-Liisa Ihanus

Teräspalveluyhtiö BE Group toimii energiaintensiivisessä toimitusketjussa. Valinnoillaan se voi vaikuttaa toimitusketjun päästöihin.BE Groupin laatu- ja ympäristöpäällikkö Esa Koivisto kuitenkin kertoo, että yhtiö tekee ympäristön säästämiseksi sen, mikä on sille mahdollista. Esimerkiksi jätteestä 95,4 prosenttia päätyy uudelleen hyötykäyttöön eikä kaatopaikalle. Aina toimet eivät edes kaunista lukuja viivan alla, mutta ympäristötekoja voidaan tehdä strategisistakin syistä – koska halutaan säästää ympäristöä ja olla hyvä yrityskansalainen.BE Group noudattaa ISO 9001-laatu- ja ISO 14001 -ympäristöstandardia. Itse teräksen ympäristökuormasta, esimerkiksi hiilidioksidipäästöistä, suurin osa tulee valmistusprosessista eli terästehtailta, joilta BE Group ostaa teräksensä.

– Tässäkin tähtäämme ympäristön mahdollisimman vähäiseen kuormittamiseen. Teemme 80 prosenttia ostoistamme ISO14001 -standardoiduilta tehtailta, Koivisto kertoo.

BE Groupin ympäristöjärjestelmä sertifioitiin vuonna 2002, minkä jälkeen on tapahtunut paljon. Lahdessa, jossa myös yhtiön pääkonttori sijaitsee, tuotantotilat muutettiin Lotilaan Lahden Mytäjäisistä, joka on tärkeää pohjaveden muodostumisaluetta.

Hiilidioksidipäästöjen pienentämiseksi tehdään kaikki voitava. Uusin askel tällä saralla on kesäkuun 2016 alussa Lahdessa käynnistynyt teräksen polttoleikkaus ja tuotantorakennusten lämmittäminen biokaasulla.

Mahdollisuuden biokaasun käytölle loi Gasum. Biokaasu saadaan Labiolta Lahti energian välityksellä. Lahden kaupunki haluaa puolittaa kasvihuonepäästönsä vuoden 1990 tasosta vuoteen 2025 mennessä – ja BE Group halusi tehdä osansa tähän.

317 000 kuutiota varasto- ja tuotantotiloja päädyttiin lämmittämään biokaasulla sekä polttoleikkaamaan terästä sen avulla. Päätöstä helpotti se, että polttoleikkauksen laadusta ei tarvinnut tinkiä, ja koska yhtiö oli käyttänyt aiemmin maakaasua, biokaasuun siirtyminen oli helppoa.

Biokaasu on täysin uusiutuvaa ja kotimaista energiaa, ja se valmistetaan kaupan, kotien ja teollisuuden biohajoavista jätteistä. Lisäksi se on paikallisesti tuotettua eli vapauttaa tuontiriippuvuudesta.

Tulokset

Globaalisti teräksen parissa työskentelevät yritykset ovat kiinnostuneita päästöjä vähentävistä energiaratkaisuista, sillä loppuasiakkaat ja sijoittajat ovat kiinnostuneita tuotteista ja yrityksistä, joilla ei ole taakkana runsasta päästökuormaa. BE Group ei tehnyt päätöstä rahan kiilto silmissään vaan halusi luoda asiakkailleen mahdollisuuden hankkia vähäpäästöisempää terästä. Uusi ratkaisu ei säästä rahaa vaan on BE Groupille entistä energiaratkaisua kalliimpi.

– Olemme Suomen ainoa biokaasua käyttävä teräspalveluyritys, laatu-ja ympäristöpäällikkö Esa Koivisto kertoo.

– Mutta se säästää ympäristöä. Meillä on valveutuneita asiakkaita, jotka laskevat päästöt koko tuotteen elinkaarelle. Suurin osa päästöistä tulee valmistuksesta, mutta tämä on se, mihin me voimme vaikuttaa – ja vaikutamme. Esimerkillämme asetamme myös paineita muille toimijoille. Suomen teräspalveluteollisuudessa ei ole muita biokaasun käyttäjiä kuin me, Koivisto huomauttaa.

Kaikki muukin mahdollinen energian säästämiseksi ja siis päästöjen vähentämiseksi tehdään. Muun muassa valaistuksessa on siirrytty vähän energiaa kuluttaviin LED-valoihin.

BE Group on lähes 150 vuotta vanha yritys.

– Silti haluamme uudistua. Tässä iässä voi joskus tehdäkin jotain räväkkää. Ilmaston pelastamisesta puhutaan paljon, ja me haluamme osallistua siihen, Koivisto kertoo.

 

BE Group Oy Ab on osa BE Group -konsernia, joka on Pohjois-Euroopan suurimpia terästehtaista riippumattomia terästen ja metallien jakelijoita ja tuotantopalvelutoimittajia. BE Group on toiminut Suomessa pian 150 vuotta. Sen myynti vuonna 2015 oli noin 160 miljoonaa euroa, ja se työllistää Suomessa ja Baltiassa keskimäärin 330 henkeä. Suomessa toimintaa 0n yhdeksällä paikkakunnalla.

Maija-Liisa Ihanus