Korona hiipuu, mutta niin hiipuu talouskin 

Julkaistu 16.6.2020 | Markku Uitto

Elämä palailee pikkuhiljaa kohti uutta normaalia. Ihmiset ovat alkaneet liikkua, käydä ostoksilla ja ravintoloissa. Osa on palannut myös toimistotöihin lähes kolmen kuukauden etätyöskentelyn jälkeen. Matkustusrajoituksia on päätetty purkaa ja monet suunnittelevat jo ulkomaanmatkoja heinäkuulle. Urheilutapahtumat meillä jo muualla käynnistyvät myös näinä päivinä. Ja ulkona järjestettäviin tilaisuuksiin voidaan ottaa yli 500 henkilöä ensi kuun alusta lähtien. Moni virologi on tullut julkisuuteen kertoen, että toisen Covid-aallon tuleminen onkin jo epätodennäköistä. Toivotaan näin. 

Suomen pankki kertoi viime viikolla, että lyhyen aikavälin talousnäkymät ovat heikentyneet rajusti Suomessa, Ruotsissa ja Saksassa. Suomen Pankin tuore ennuste arvioi Suomen talouden supistuvan noin 7 % tänä vuonna ja työttömyysasteen nousevan noin 9 prosenttiin. EK:n tuoreessa koronakyselyssä 64 prosenttia yrityksistä arvioi, että koronarajoitusten purkaminen on vaikuttanut myönteisesti niiden toimintaan. Kuitenkin tuloksia heikensivät teollisuusyritysten vastaukset. Teollisuudessa lomautuksia tehneitä yrityksiä oli 46 prosenttia (toukokuussa 36 prosenttia) ja irtisanomaan joutuneita 15 prosenttia (7 prosenttia toukokuussa). Myös niiden liikevaihto on heikentynyt merkittävästi. Teknisen kaupan toukokuun myyntiluvut rysähtivät yli 13 % edellisvuodesta (huhtikuussa vajaa -9 %). Olemme menossa kovalla vauhdilla alaspäin. 

Vajaa pari viikkoa sitten hallitus antoi eduskunnalle meille elinkeinoelämälle kaksi tärkeää lakiesitystä eli työlainsäädännön joustojen jatkaminen vuoden loppuun sekä pitkään puhuttu kustannustuki yrityksille. Kustannustuen kriteerit saattavat johtaa ennen näkemättömään hakemusten ruuhkaan Valtiokonttorissa tilanteessa, missä yritys ei kuulu valtioneuvoston asetuksessa mainittuun toimialaan, jonka liikevaihto olisi laskenut vähintään 10 prosenttia. Näitä yrityksiä on valtava määrä. Tämä olisi ainakin osittain ratkaistavissa riittävän tarkalla toimialamäärittelyllä. 

Kriisin valitettavasti syventyessä kesän ja syksyn aikana teollisuudessa ja rakentamisessa ja niihin ratkaisuja, tuotteita ja palveluita toimittavassa teknisessä kaupassa, tulisi sama kustannustuki pitää yhtenä nopeasti esiin nostettavana työkaluna työkalulaatikossa. Nyt voi jo sanoa, että sille on tarvetta. 

Kesäterveiset Etelärannasta 

Markku Uitto 

Markku Uitto
toimitusjohtaja, Teknisen Kaupan Liitto
  • Koulutuskalenteri
  • Hallitusohjelmatavoitteet
  • Markkinakatsaus