Akkuteknologian kehittyminen tuo pienkoneisiin helppoutta, meluttomuutta ja päästöttömyyttä – yhä useampi pienkone jatkossa akkukäyttöinen

Julkaistu 14.9.2021 |

Teknisen Kaupan Pienkone- ja sähkötyökalujaoston yritysten edustamien tuotteiden markkina on yli 250 miljoonaa euroa, ja se on vahvassa kasvussa muun muassa akkuteknologian kehittymisen mahdollistamien uusien innovaatioiden myötä. Toimialan yritykset toimittavat sähkötyökaluja ja pienkoneita sekä ammatti- että kuluttajakäyttöön.

– Korona-aikana toimialan tuotteiden myynti on noussut kaksinumeroisiin kasvulukemiin. Tämän vuoden ensimmäinen neljännes jatkui vahvassa 10 prosentin kasvussa, Teknisen Kaupan Liiton johtava asiantuntija ja Pienkone- ja sähkötyökalujaoston asiamies Jan Sucksdorff sanoo.

Sähkötyökaluissa akkukäyttöisten laitteiden myynnin arvo ohitti 230 V laitteet ensin ammattikäyttöön tarkoitetuissa laitteissa reilu kymmenen vuotta sitten, kuluttajakäyttöön tarkoitetuissa laitteissa käänne tapahtui 2016 lopulla. Nyt yhä useampi pienkone on akkukäyttöinen.

Akkukäyttöiset koneet valtaavat alaa

Vastuulliset kuluttajat ovat hilanneet monella toimialalla ratkaisuja ympäristöä ja ilmastoa säästävämpään suuntaan. Trendi toteutuu myös pienkoneiden osalta, jossa akkukäyttöisiä koneita on saatavilla monella toimittajalla lähes jokaisessa tuoteryhmässä.

– Akkukäyttöisellä koneella on paljon etuja, kuten korkea suorituskyky ja matala melutaso. Se on päästötön, jos sähkön tuotantoon käytetään ympäristöystävällisiä energiamuotoja. Akkukäyttöiset laitteet ovat kevyitä ja ergonomisia. Lisäksi samaa akkua voi käyttää monessa eri tuotteessa, kertoo Stihlin maajohtaja Timo Lindström.

Polttomoottorikäyttöisille pienkoneillekin on kuitenkin käyttäjäkuntansa ja monesti ne ovatkin kokonaisuuden kannalta sähkökäyttöistä parempi vaihtoehto. Lisäksi myös niiden ympäristövaikutukset ovat pienentyneet vuosien aikana.

– Polttomoottorikäyttöiset koneet ovat koko ajan puhtaampia, ja niissä voidaan yhä useammin käyttää ympäristöystävällisiä polttoaineita, kuten pienkonepolttoainetta eli alkylaattibensiiniä, Lindström kertoo.

Sähkökäyttöiset koneet sopivat myös ammattikäyttöön

Stihl on erikoistunut moottorilaitteisiin ja on maailman suurin moottorisahojen valmistaja. Stihlin valikoimista löytyy moottorisahojen lisäksi ruohonleikkureita, ajo- ja robottileikkureita, hakkureita, jyrsimiä, laikka- ja pensasleikkureita sekä trimmereitä, poria ja ruiskuja. Lähes jokaisessa tuoteryhmässä on akkukäyttöinen vaihtoehto.

– Moni metsäalan ammattilainen vielä vierastaa akkukäyttöisen koneen ostoa. Mielikuva on kuitenkin muuttumassa, sillä moni on jo huomannut akkukäyttöisten koneiden kestävän myös järeää ammattikäyttöä. Akkujen kestävyyskin on parantunut – ja vaihdettavia akkuja voi myös yhtä konetta vasten ostaa useampia, jolloin akun loppumisesta kesken työtehtävien ei tarvitse huolehtia.

Ympäristön huolto ja metsänhoito prioriteetteina

– Koska asiakkaiden ja jälleenmyyjien kiinnostus kohdistuu vahvasti akkuteknologiaan, painotamme tuotekehitystä siihen suuntaan ja olemme akkukäyttöisten koneiden puolestapuhujia. Emme kuitenkaan tule unohtamaan polttomoottorikoneita, sillä nekin ovat elintärkeä osa ympäristön huoltoa ja metsän hoitoa, Lindstöm sanoo.

Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla infrastruktuuri on hyvin erityyppinen kuin Lapin erämailla tai vaikkapa Brasiliassa tai Intiassa. Jos sähköä ei ole helposti saatavilla, akkukäyttöinen kone ei luonnollisesti ole paras valinta. On myös totta, että pakkanen syö akkua nopeasti.

– Uudet polttomoottorikoneet toimivat hyvin tehtävässään ja tulemme tarjoamaan myös niitä aina jatkossakin, vaikka akkuteknologian kehittyminen on nyt kiitoradalla.

 

Lisätietoja:
Jan Sucksdorff
johtava asiantuntija
Teknisen Kaupan Liitto
jan.sucksdorff@tekninen.fi
p. 0400 944 288

  • Koulutuskalenteri
  • Hallitusohjelmatavoitteet
  • Markkinakatsaus