Elämme voimakasta noususuhdannetta

Julkaistu 14.9.2021 | Markku Uitto

Ennustaminen on vaikeaa, etenkin tulevaisuuden ennustaminen. Vuosi sitten tunnelmat olivat varsin synkkiä. Odotukset vuodesta 2021 olivat vaisuja. Elettiin vahvaa koronan vauhdittamaa laskusuhdannetta. Talouden käänne talvella koronarokotusten alettua oli kuitenkin nopea ja poikkeuksellisen voimakas. Elämmekin yllättäen voimakasta noususuhdannetta. Tämän aistii päivittäin myös teknisessä kaupassa.

Teknisen kaupan myynti kasvoi vuoden toisella neljänneksellä lähes 16 % edellisestä vuodesta. Luvut ylittivät kaikki odotukset, vaikka vastassa olikin viime vuoden pahin koronaneljännes (-7,6 %). Vuoden 2019 luvutkin ylittyivät siis reilusti. Ja vahvalta näyttää tilanne tästä eteenpäinkin. Saatuja tilauksia on enemmän kuin miesmuistiin.

Nousukauden kulmakerrointa on jarruttanut yhä laajeneva materiaali- ja komponenttipula. Toimitusajat ovat edelleen pidentyneet ja pisimmillään koneita ja komponentteja luvataan vasta vuoden -23 alkuun. Pula puolijohteista on pysäyttänyt ajoneuvotehtaita. Moni teknisen kaupan yritys on pyrkinyt nostamaan varastotasoja ja haalimaan korvaavia tuotteita asiakkaiden tarvitsemien tuotteiden saatavuuden varmistamiseksi.

Kun kysyntä ylittää tarjonnan hinnat tuppaavat nousemaan. Näin on käynyt täälläkin kertaa. Voimakkaita hinnannousuja on nähty mm. metallien ja komponenttien osalta. Konttipulan vuoksi merikuljetusten hinnat ovat ennätyskorkealla. Nousukaudelle tyypillinen työvoiman heikko saatavuus hiipi kuin varkain loppukevään ja kesän aikana. Teknisessä kaupassa haasteita tuottaa niin teknisten myyjien kuin asentajien ja mekaanikkojenkin löytyminen. Rekryilmoituksiin tulee vain muutamia hakemuksia ja palkkatoiveet sekä osaaminen/kokemus ovat monesti eri paria.

Tässä taloustilanteessa pian käynnistyvät työehtosopimusneuvottelut ovat paljon vartijoita. Oman säväyksen neuvotteluihin tuo Metsäteollisuuden ja osittain Teknologiateollisuuden irtautuminen valtakunnallisista sopimuksista. Odotettavissa lienee melkoista turbulenssia syksyn mittaan. Toisaalta olisi äärimmäisen tärkeää pidättäytyä vientivetoisessa palkankorotusmallissa. Jos vuoden 2007 Sari Sairaanhoitaja tapaus toistuu, olisi sillä tuhoisia vaikutuksia Suomen kustannuskilpailukykyyn. Tämä voisi olla osaltaan laukaisemassa liikkeelle pitempiaikaisen inflaation ja nousevien korkojen aikakauden.

Vaikka hyvinäkin aikoina on hyvä tunnistaa mahdollisia ongelmia ja uhkia sekä koettaa niitä torjua, niin ovat nousukauden ongelmat aina mukavampi kohdata kuin laskukauden synkkyydet.  ”Nautitaan hetkestä”, sanoikin eräs yritysjohtaja menneellä viikolla.

Hyvää alkanutta syksyä.

Markku Uitto

 

 

Markku Uitto
toimitusjohtaja, Teknisen Kaupan Liitto
  • Koulutuskalenteri
  • Hallitusohjelmatavoitteet
  • Markkinakatsaus