2Q2017: Vahva kasvu jatkuu teknisessä kaupassa

Julkaistu 14.9.2017 |

 Teknisen Kaupan jäsenyritysten myynti jatkoi kasvuaan toisella vuosineljänneksellä. Työpäivien vähäisyydestä huolimatta myynti nousi lähes viisi prosenttia. Alkuvuonna myynti lisääntyi kuusi prosenttia.

Kevään aikana kasvu kiihtyi teollisuuden tuotteiden ja palveluissa (+9 %). Ensimmäisellä vuosipuoliskolla alan myynti lisääntyi kahdeksan prosenttia. Myös raaka-aineiden myynti jatkoi selvässä nousussa. Toimialan myynti kohosi toisella neljänneksellä kahdeksan ja koko alkuvuoden aikana 12 prosenttia edellisestä vuodesta.

Rakentamisen totuttua vaatimattomammassa kehityksessä näkyvät toisen neljänneksen kolmen myyntipäivän puuttuminen edellisvuoteen verrattuna ja toisaalta edellisvuoden poikkeuksellisen vahva rakennuskoneiden patoutuneen kysynnän purkautuminen ja siitä seurannut hurja myynnin kehitys.

Edellistä vuotta heikommin pärjäsivät kuluttajatuotteet, joiden myynti pieneni prosentin verran toisella neljänneksellä ja lähes kaksi prosenttia alkuvuoden aikana.

– Kysyntä maailmanmarkkinoilla on vahvaa, mutta huoli siitä, että teollisuuden tuotantokapasiteetti on lähes täyskäytössä, on perusteltu. Lähes kymmenen vuoden poikkeuksellisen alhaiset investoinnit ovat supistaneet tuotantokapasiteettia noin 20 prosenttia, ja nyt teollisuudella alkaa olla kiire uusia tuotantokoneistoaan, jotta hyvä vientikysyntä saadaan hyödynnettyä. Uusia investointeja tarvitaan laajalla rintamalla ja pian, Teknisen Kaupan Liiton toimitusjohtaja Markku Uitto sanoo.

– Kuluvasta vuodesta tulee toinen perättäinen vahvan kasvun vuosi tekniseen kauppaan. Viime vuonna rakentaminen veti toimialaa ylös, tänä vuonna teollisuus on ottanut vetovastuun. Teknisen Kaupan suhdannebarometrin perusteella kasvu jatkuu hyvänä myös toisella vuosipuoliskolla, Uitto jatkaa.

Lisätietoja:

Markku Uitto
Toimitusjohtaja
Teknisen Kaupan Liitto
p. 0400 407 870
markku.uitto@tekninen.fi

Tekninen kauppa on teollisuuden ja rakentamisen tarvitsemien tuotteiden kuten raaka-aineiden, osien, komponenttien, tarvikkeiden, koneiden ja järjestelmien maahantuontia ja myyntiä, sekä niihin liittyvien ratkaisujen ja palveluiden toimittamista. Alan yritykset tuovat maahan myös kuluttajatuotteita, kuten moottoripyöriä, maastoajoneuvoja, puutarhan ja metsänhoidon pienkoneita sekä akkuja ja paristoja. Ala työllistää 20 00 henkeä, ja sen yhteenlaskettu myynti vuonna 2016 oli 8,8 miljardia euroa.

 

  • Hallitusohjelmatavoitteet
  • Markkinakatsaus