Hyvin menee mutta menköön

Julkaistu 14.9.2017 | Markku Uitto

Kesä meni nopeasti – monien mielestä sitä ei tullut tänä vuonna lainkaan. Perussuomalaisten hajautumisen aiheuttaman lyhyen hallituskriisin lisäksi ei Suomen politiikka kesän aikana juuri muuta sisältänytkään. Euroopassa ja Suomessa tapahtuneet terroriteot ja Pohjois-Korean kiristämä maailmanpoliittinen tilanne  ovat vaikuttaneet etenkin sijoittajien tunnelmiin. Suomen talous sen sijaan on löytänyt kesällä yhä voimakkaamman myötätuulen, jonka varassa seilaamme ainakin ensi vuoden. Positiivista on, että talouden kasvu tulee laajalla rintamalla.

Teknisen Kaupan jäsenyritysten myynti oli vuoden toisellakin neljänneksellä hyvässä kasvussa, vaikka myyntipäiviä olikin viisi prosenttia edellisvuotta vähemmän. Alan ensimmäisen vuosipuoliskon myynnin kehitys oli reilut kuusi prosenttia plussalla. Viime vuonna rakentaminen veti toimialaa ylös, tänä vuonna teollisuus on ottanut vetovastuun. Rakentamisen taso on edelleen hyvä, mutta kehitys edellisvuoden vahvoihin kasvulukuihin on nyt maltillinen. Etenkin kuluttajakaupassa viileä ja sateinen kevät-kesäkausi näkyi negatiivisesti.

Ilahduttavaa on se, että teollisuus on vihdoin lähtenyt investoimaan. Voisi sanoa että lopultakin, sillä investointivelkaa on muodostunut viimeisen kymmenen vuoden aikana niin paljon, että teollisuuden tuotantokapasiteetti on noin 20 prosenttia jäljessä ajasta ennen finanssikriisiä. Kova investointibuumi aiheuttaa myös yllättäviä pullonkauloja. Esimerkiksi suunnittelijoista ja asentajista alkaa olla pula, ja tiettyjen koneiden ja komponenttien toimitusajat ovat venähtäneet totutusta.

Teknisellä kaupalla menee paremmin kuin pitkiin aikoihin. Myynti kehittyy hyvin ja odotukset ovat korkealla. Maailma ympärillämme kuitenkin muuttuu vauhdilla. Nauttimaan ei ehdi jäädä ainakaan pitkäksi aikaa. Liitossa suunnittelemme paraikaa, miten uusi keväällä tehty strategia alkaa näkyä arjessa. Miten voimme olla auttamassa ja viemässä toimialaa ja sen yrityksiä kohti visiota ”Paras kumppani uuden teknologian ja tiedon hyödyntämisessä”?

Markku Uitto
Teknisen Kaupan Liiton toimitusjohtaja

Markku Uitto
Kalastaja, marjastaja ja Teknisen Kaupan Liiton toimitusjohtaja
  • Hallitusohjelmatavoitteet
  • Markkinakatsaus