Jännittävä (loppu)vuosi tulossa – kristallipalloa ei ole kenelläkään

Julkaistu 16.9.2020 | Markku Uitto

Hallituksen budjettiriihi päättyi juuri. Odotukset olivat alun perin maltilliset, mutta muutamat viime viikkojen isot YT-neuvottelut kasvattivat painetta hallitusta kohtaan. Suomen kilpailukyky on noussut pintaan niin elinkeinoelämän kuin ekonomistien puoleltakin.

Epäonnekkaasti ajoittuneet työehtosopimusneuvottelut viime talvena nostivat suomalaisen työn hintaa, kun keskeisissä kilpailijamaissa korotukset jäänevät tekemättä. Lääkkeeksi on esitetty mm. paikallisen sopimisen lisäämistä. Tähän ei budjettiriihi tuonut mitään uutta, vaan asia lykätään uudelleen työmarkkinajärjestöjen pöytään kuten eläkeputken mahdollinen sulkeminen.

Ensi vuotta koskevassa budjetissa on myönteistä muun muassa sähköveron alentaminen EU:n minimitasolle, mistä oli kirjaus jo hallitusohjelmassa. Energiaveron palautusjärjestelmä eli niin sanottu energiaveroleikkuri ei poistu kerralla, vaan neljän vuoden siirtymäajan jälkeen. Myös väylämaksujen puolitusta jatketaan, investointien lupakäsittelyä luvataan vauhdittaa ja yrityksiä kannustetaan aineettomiin investointeihin määräaikaisella tki-toiminnan verovähennyksellä. Elvytys infrarakentamisen kautta voimistuu vuonna 2021, kun kuluvan vuoden neljännessä lisätalousarviossa päätettyjä tie-, rata- ja vesiväylähankkeita edistetään suunnitellusti. Veroelvytystä budjetti ei sisällä.

Otimme tyydytyksellä vastaan hallituksen viime viikolla linjaamat helpotukset matkailuun. Matkailu- ja ravitsemisalalla erityisen tärkeää on turismi ja tällä haavaa etenkin Pohjois-Suomeen tulevat tai tulematta jäävät ulkomaiset turistit. Meitä teknisessä kaupassa huolettaa enemmän liikematkailu ja siihen liittyvät rajoitukset. Olemme esittäneet, että Suomen hallitus työskentelisi EU:n liikematkustuskriteerien, testaussääntöjen ja muiden toimintatapojen yhtenäistämiseksi niin, että välttämätön liikematkustus olisi jatkossa mahdollista turvallisesti. Suomen ei tulisi ylläpitää EU:ta tiukempaa kriteeristöä etenkään välttämättömässä liikematkustamisessa.

Teknisen kaupan toisen neljänneksen myynti laski 7,6 %:a. Sama tahti jatkui heinäkuussa. Iso kuva on säilynyt ennallaan. Rakentaminen jaksaa vielä vetää ainakin tämän vuoden, teollisuuden luisu alkoi jo Q2:lla ja näyttäisi uusien tilausten vähäisyyden johdosta jatkavan alamäessä tästä eteenpäinkin, mutta kukaan ei tiedä kuinka kauan. Kuluttajakauppa kuten moottoripyörät, mopot ja puutarhakoneet on yllättänyt kaikki ja heinäkuussakin luvut olivat hyvät. Kuitenkin työllisyyden heikentyessä kuluttajaluottamus ja kuluttajien rahan käyttö alkavat todennäköisesti laskea.

Tulevan vuoden suunnittelu on useimmissa yrityksissä käsillä. Niin liitoissakin. Vaikka meillä ei ole kristallipalloa, voidaan olettaa, että korona näyttelee merkittävää roolia ensi vuonnakin. Muita etenkin maailmatalouteen vaikuttavia asioita ovat mm. Brexit, USA:n vaalit, kauppa- ja teknologiasota, protektionismi, voimakas elvytys, ilmastonmuutos ja sääntöperustaisen sopimusjärjestelmän mureneminen. Näillä joillain on suora vaikutus Suomen talouteen, mutta vähintään ne vaikuttavat välillisesti Suomen pieneen ja avoimeen talouteen. Jännittävä vuosi on siis jälleen tulossa.

Markku Uitto
toimitusjohtaja, Teknisen Kaupan Liitto
  • Koulutuskalenteri
  • Hallitusohjelmatavoitteet
  • Markkinakatsaus