Mietoa valoa tunnelin päässä

Julkaistu 17.11.2020 | Markku Uitto

Syksyn maailmanpoliittisesti mielenkiintoisin tapahtuma on ollut Yhdysvaltain presidentinvaali. Odotettua tiukempi kilpailu näyttäisi tämän hetken laskennan mukaan menevän Joe Bidenille. Kuitenkin uusintalaskennat ja oikeudenkäynnit venyttävät lopullista tulosta. Ulkopuolisin silmin jenkkien vaalijärjestelmä on melkoinen tuulahdus menneestä maailmasta.  

Meidän eurooppalaisten toivoma vallanvaihdos tuonee Yhdysvallat takaisin kansainvälisten sopimusjärjestelmien piiriin kuten Pariisin ilmastosopimus, WTO ja WHO. Yhdysvaltain politiikan ennustettavuus paranee, poukkoilu ja sählääminen vähenee. Kuitenkaan paluuta entiseen vapaan kaupan maailmaan tuskin tapahtuu. Kauppa- ja teknologiasota etenkin Kiinan suuntaan jatkunee ja Venäjän suuntaan on tuskin odotettavissa merkittävää suhteiden paranemista.     

Teknisen Kaupan kolmas neljännes jäi lopulta reilut neljä prosenttia edellisestä vuodesta. Kiteytetysti sanottuna rakentaminen vetää vielä, mutta teollisuuden ongelmat tiivistyvät. Rakentamisessakin on kuitenkin nähtävissä hidastumista ja sen ennakoidaankin kääntyvän laskuun talven aikana. 

Tuotteiden ja palveluiden toimitukset teollisuuteen laskivat vähemmän kuin toisella neljänneksellä, jolloin investoinnit pysähtyivät kuin seinään. Huolestuttavaa on kuitenkin se, että tuotannossa käytettävien tarvikkeiden ja komponenttien myynti laski selvästi, mikä vahvistaa sen, että teollisuustuotanto pieneni tuntuvasti kolmannella neljänneksellä. Liiton tuoreen koronakyselyn mukaan eniten ongelmia yrityksille aiheuttaa edelleen heikentynyt kysyntä. Yritykset ovat jo suurilta osin tottuneet tilanteeseen ja aikaisemmin poikkeuksellisiksi koetutuista olosuhteista on tullut arkipäivää.  

Kustannustuki II:seen liittyvä hallituksen esitys oli juuri eduskunnan talousvaliokunnan käsittelyssä. Isoon saliin se mennee vielä marraskuun aikana ja yritykset voivat alkaa hakea sitä joulukuussa. Kustannustuki II pitää sisällään hyviä parannuksia ensimmäiseen tukeen verrattuna, mutta toimialarajoitus jää esityksen mukaan valitettavasti voimaan, vaikka yrityskohtaista liikkumavaraa siinä pitäisi olla aiempaa enemmän. Toivotaan näin. Kaikkiaan tuki tulee tarpeeseen ja auttanee monia yrityksiä selviämään talven yli. 

Hiljattain kuulimme iloisia uutisia koronarokoterintamalta, kun Pfizer ilmoitti, että sen kehittämällä rokotteella oltiin alustavasti todettu jopa 90 prosentin suojateho virusta vastaan. Rokote tullee saataville alkuvuoden aikana. Tämä tuo ainakin mietoa valoa tunnelin päähän ja antaa uskoa siihen, että paluu normaaliin voisi alkaa jo ensi vuoden aikana. Se, mikä tuo paljon puhuttu uusi normaali on, onkin sitten jo toisen pohdinnan paikka.   

  

Syysterveisin, 

Markku Uitto 

Markku Uitto
Toimitusjohtaja, Teknisen Kaupan Liitto
  • Koulutuskalenteri
  • Hallitusohjelmatavoitteet
  • Markkinakatsaus