Talvirenkaiden vaihtoaika on nyt – olethan tietoinen uusista talvirengasmääräyksistä

Julkaistu 17.11.2020 | Hannu Kyyhkynen

Talvirenkaat vaihdetaan alle nyt ensimmäisen kerran uuden tieliikennelain mukaan. Käytännössä tieliikennelain muutos tarjoaa autoilijalle mahdollisuuden käyttää nastarenkaita tai pohjoismaisia kitkarenkaita pidemmän ajan. Tänä talvena ja jatkossa autossa on käytettävä talvirenkaita 1.11. – 31.3 välisenä aikana aina kelin niin vaatiessa.

Tieliikennelaki muuttui 1.6.2020 alkaen ja sen myötä muuttuivat myös talvirenkaisiin liittyvät määräykset. Aiemmin talvirengaspakko on kestänyt joulukuun alusta helmikuuhun. Uuden lain myötä talvirenkaiden käyttövelvoite laajenee marraskuusta-maaliskuulle, mutta kuitenkin niin, että talvirenkaita on aina käytettävä, jos sää tai keli sitä edellyttävät.

– Keliperusteisuus ja oman harkinnan käyttäminen renkaiden vaihtamisen suhteen ei tarkoita sitä, että talvirenkaita ei tarvitse käyttää lainkaan, muistuttaa Teknisen Kaupan Liiton johtava asiantuntija Hannu Kyyhkynen.

Vaikka vapaus rengasvalintojen suhteen kasvaa lakimuutoksen myötä, tervettä järkeä ei pidä unohtaa, vaan renkaat kannattaa aina valita liikenneturvallisuuden näkökulmasta.

Tarkista renkaat ennen kuin talvi yllättää

Ennen talvirenkaiden vaihtoa kannattaa tarkastaa renkaiden ikä, kulumisen tasaisuus, urien syvyys ja nastarenkaissa nastojen kunto. Nastasta katsotaan, että se nousee renkaasta riittävän ylös, on napakasti kiinni ja että lumi- ja jääpintaan pureutuva nastapiikki on erotettavissa. Jos käytät kitkarenkaita, varmista lisäksi, että ne ovat Pohjoismaiseen käyttöön sopivat.

– Renkaiden urasyvyyden voit tarkistaa silmämääräisesti tai sopivalla apuvälineellä. Turvasuosituksen mukaisen 4 mm urasyvyyden voit varmistaa kahden euron kolikolla. Laita kolikko pystyyn renkaan pääuraan. Jos kolikon 4 mm leveä hopeareunus pilkahtaa esiin renkaan kuviopalan alta, on syytä harkita renkaiden uusimista, Kyyhkynen opastaa.

– On muistettava, että renkaiden keskimääräinen kokonaiskäyttöikä on kymmenisen vuotta riippumatta siitä, kuinka paljon renkailla on ajettu. Ajan lisäksi rengasta haurastuttavat tien suola ja muut kemikaalit.

 

Hannu Kyyhkynen
johtava asiantuntija, Teknisen Kaupan Liitto
  • Koulutuskalenteri
  • Hallitusohjelmatavoitteet
  • Markkinakatsaus