Innostu, niin onnistut – vastuullisuudessakin

Julkaistu 25.11.2021 | Juha Ala-Hiiro

Pienikin askel voi olla suuri. Pitää vain edetä kohti samaa tavoitetta, yhdessä. Ensimmäinen vastuullisuuteen tähtäävä askel voi olla vaikea ottaa, mutta nyt se on tehty helpoksi. Teknisen Kaupan Liitto on ollut laatimassa verkkokoulutuspaketteja vähäpäästöisiin työkoneisiin ja työmaihin sekä rakentamisen muovien kierrättämiseen. Niitä voi suoraan kokeillakin osoitteessa www.motiva-verkkokurssit.fi. Vähän päivässä, paljon viikossa, niin koulutukset on tehty. Saat niistä myös todistuksen. Verkkokoulutuspaketit ovat oivallisia myös koko työyhteisölle, sillä yrityksen eri osaamisalueille on laadittu omat koulutuksensa.

Hieman pidemmän askeleen vastuullisuuteen saa otettua osoitteessa www.sitoumus2050.fi. Voit asettaa omat tavoitteesi aikatauluineen ja aloittaa vastuullisuustyö konkreettisesti, mitaten ja arvioiden. Vapaaehtoinen green deal -sopimus on oiva mahdollisuus sitoutua ja osoittaa sitoutumisensa sekä tehdä tavoitteesta todellisia. Vaihtoehtoja riittää, valitset sitten työkonealan tai rakentamisen, jopa molemmat. Näkyvyys on taattu ja tukea saa.

Jätteiden erilliskeräys ja kierrätys on ainoa keino lisätä Euroopan raaka-aineomavaraisuutta. Suomi on sitoutunut olemaan kiertotalouden mallimaa jo vuonna 2025, ja hiilineutraali vuonna 2035. Vastuullisuudesta on tullut asia, jota ei pääse karkuun, eikä tarvitsekaan, sillä se nähdään jo kilpailuetuna, kasvun mahdollisuutena sekä uutena liiketoimintamahdollisuutena. Toki uudet jätelait asetuksineen asettavat myös vaatimuksia ja toiminnan kehittämistä tuottajavastuullisuuteen. Sen voi nähdä myös toiminnan tehostamisena.

Osaajapulan ratkaisut kohdistuvat myös vastuullisuuteen, kun korjaaminen ja vuokraus ovat kiertotalouden ytimessä. Olemme lähteneet ajamaan työkoneiden huollon ja korjausten ammatillisen osaamisen kehittämistä. Huolletut ja kunnossa olevat työkoneet ovat vähäpäästöisempiä, mutta asentajista on pulaa. Maatalouskoneiden, maanrakennuskoneiden, trukkien, rakennuskoneiden ja korjaamolaitteiden asentajille riittää töitä nyt ja tulevaisuudessa. Tässä yhteydessä voidaan puhua jopa moniosaajapulasta, kun työkoneasentajan on hallittava paitsi rauta ja rasva, myös sähkö, softa, hydrauliikka, pneumatiikka, mekaniikka ja kalibrointi. Vuorovaikutustaidoistakaan ei ole työnteossa haittaa.

Vastuullisuus ei ole mörkö. Vastuullisuuteen voi suhtautua kuin Nykysuomen sanakirjan määritelmään nousuhumalasta: ”olo on rempseä ja asiat tuntuvat sujuvan”. Se ensimmäinen askel, se voi olla pitkä, mutta kuitenkin todella helppo.

 

Juha Ala-Hiiro
johtava asiantuntija, Teknisen Kaupan Liitto
  • Koulutuskalenteri
  • Hallitusohjelmatavoitteet
  • Markkinakatsaus