Noususuhdanteessa aurinkokin paistaa

Julkaistu 14.11.2017 | Markku Uitto

Suomen talous näyttää lähes vuosikymmenen kärvistelyn jälkeen kääntyneen sangen vahvaan nousuun. Nousu alkoi rakentamisen vetämänä jo pari vuotta sitten syksyllä, mutta vasta tämän vuoden alusta teollisuuden liityttyä kasvujunaan alkoivat kansantalouden luvut parantua kuukausi kuukaudelta.

Maailman ja Euroopan markkinoiden hyvä imu vetää Suomen investointitavaroiden vientiä. Viime vuosien maltilliset palkkaratkaisut ovat myös lisänneet Suomessa toimivan teollisuuden kilpailukykyä suhteessa kilpailijamaihimme. Hyvä kehitys saattaa jatkua useitakin vuosia, jos vain pystymme kehittämään toimintaympäristöämme kilpailijamaita nopeammin. Ensimmäinen koetinkivi ovat syksyllä käynnistyneet työehtosopimusneuvottelut. Toivotaan, että järki ja työrauha säilyvät eikä viime vuosien parantunutta kilpailukykyä ulosmitata liian korkeilla palkankorotuksilla tai lakkojen aiheuttamilla tuotantokatkoilla. |

Teknisen Kaupan Liiton jäsenten myynti oli edelleen kolmannella vuosineljänneksellä vahvassa nousussa. Kasvua kertyi yli kahdeksan prosenttia ja vuoden alustakin noin seitsemän. Erityisen ilahduttavaa on teollisuuteen toimitettujen tuotteiden ja palveluiden vahva kehitys. Teollisuus investoi vihdoin myös Suomeen. Teknisen kaupan yritysten tulevan myynnin odotukset ovat niin lyhyellä kuin pitkälläkin aikavälillä lähes ennätyskorkealla. Vaikuttaa siis siltä, että kehitys jatkuu samansuuntaisena hyvän matkaa tästä eteenpäin.

Hyvän kehityksen jatkumisen uhaksi saattaa muodostua se, että kotimaassa toimivan teollisuuden tuotantokapasiteetti on lähes täyskäytössä ja kapasiteetin nopea lisääminen on vaikeaa. Ulkomaisen teollisuuden toimitusajat niin raaka-ainepuolella kuin koneissa ja komponenteissakin ovat pidentyneet merkittävästi. Sen lisäksi osaajapula monissa avaintehtävissä on ilmeinen; pulaa on muun muassa suunnittelijoista, asentajista ja hitsaajista.

Nopeasti ne huolenaiheet muuttuvat. Hetki sitten ongelmat liittyvät kysynnän heikkouteen ja siitä johtuviin kustannusten sopeuttamisiin. Nyt pohdiskelemme, että mistä löytyisi osaavaa henkilökuntaa. Tämä on kuitenkin positiivinen ongelma. Noususuhdanteessa aurinkokin paistaa. Tästä on hyvä jatkaa.

 

Aurinkoista syksyä

Markku Uitto
Toimitusjohtaja
Teknisen Kaupan Liitto ry
markku.uitto@tekninen.fi
puh. 0400 407 870

Markku Uitto
Teknisen Kaupan Liiton toimitusjohtaja ja virallinen sääennustaja.
  • Hallitusohjelmatavoitteet
  • Markkinakatsaus