Ensi vuodesta tulossa ”ihan hyvä”, työntekijäpula ja talous mietityttävät

Julkaistu 14.11.2018 |

Alihankintamessut kokosi syyskuun lopussa Tampereelle ison joukon teollisuuden yrityksiä, päättäjiä ja asiantuntijoita. Vilkkaita messupäiviä leimasi positiivinen vire, mutta pinnan alla väreilivät pienet epäilykset ensi vuodesta. Kiersimme kysymässä, mitä jäsenyrityksissämme on nyt meneillään. 

Toimitusjohtaja Janne Rauvola, Alumeco Finland Oy Ab 

”Viime vuoden loka- ja marraskuu olivat meillä hyvät ja odotamme samaa tänä vuonna. Uskon, että alan kasvu jatkuu myös ensi vuonna, mutta ei enää merkittävissä määrin. 

Osaavan henkilöstön saaminen on asiakkaillemme ja myös meillä haaste, joka voi johtaa siihen, että tuotantoa aletaan automatisoida yhä enemmän. Olen kuullut asiakkaiden keskuudesta, että myös tämänhetkiset ylityökiellot mahdollisesti nopeuttavat automatisointia. Kauppasota on vaikuttanut konsernitasolla, mutta meillä se ei ole toistaiseksi näkynyt.” 

 

Toimitusjohtaja Petri Grandell, Oy Brynolf Grönmark Ab 

”Olemme nyt viime vuotta edellä, mutta paremminkin voisi mennä. Markkina on kyllä kuuma. Toimitusajat ovat pidentyneet ja useilla toimittajilla on jo kapasiteetti tapissa. 

Ensi vuotta on vaikea ennustaa, mutta siitä tulee varmasti aika samanlainen kuin tästäkin vuodesta.” 

 

Toimitusjohtaja Heikki Nyholm, Ovako Metals Oy Ab 

”Ensi vuodesta ei pysty sanomaan vielä mitään varmaa, mutta ennakoimme, että se on suunnilleen samanlainen kuin tämä vuosi. Jotkut asiakkaat näkevät edelleen kasvua omassa liiketoiminnassaan, toiset taas ovat varovaisempia arvioissaan. 

Maailman ja Euroopan talouden kehitys ohjaa asiakkaidemme kysyntää. Kahden hyvän kasvuvuoden jälkeen toivomme, että pystyimme pitämään kysynnän edelleen hyvänä. Uhkia on aina, mutta eteenpäin mennään!” 

 

Toimitusjohtaja Hannele Julin, S&N Oy 

”Meillä on ollut hyvä vuosi ja kasvu on ollut suurempaa kuin markkinoilla keskimäärin. Joidenkin laakerien saatavuus on heikkoa ja toimitusajat ovat pahimmillaan vuoden päässä, mutta onneksi asiakkaat tiedostavat sen ja osaavat ennakoida. Kasvava autoteollisuus on imenyt laakerit tuotannosta ja teollisuus jää kakkoseksi. 

Ensi vuonna markkinat eivät todennäköisesti kasva ihan tämän vuoden tasalla, mutta omat näkymät ovat onneksi hyvät.” 

 

Toimitusjohtaja Jaakko Stén, Sten & Co Oy Ab 

”Toimitusajat ovat nyt pitkät ja venyvät pahimmillaan yli vuoden mittaisiksi. Normaalisti toimitusaika on puolisen vuotta. Siitä tulee haasteita, jos asiakkaita ei ole ajoissa informoitu pidentyneistä toimitusajoista. 

Ensi vuodesta tulee varmasti aika samanlainen kuin tästä, mutta kasvu ei ole enää niin kovaa. Kauppasota mietityttää ja olemme jo selvitelleet tulleja. Tuontikiintiöt ovat aika isoja eli aika vapaasti voi tuoda ilman tullia.”

  • Hallitusohjelmatavoitteet
  • Markkinakatsaus