Tekninen kauppa tekee tulevaisuutta

Julkaistu 13.11.2019 | Markku Uitto

Maailman talouden kuva on syksyn mittaan edelleen heikentynyt. Kasvun hyytymiseen ovat vaikuttaneet merkittävästi kauppasotaan liittyvät tullimaksujen nostot sekä muut kaupankäynnin rajoitteet ja esteet. Saksan tilanne on ollut vaikea koko kuluneen vuoden, ja Ruotsissakin kasvunäkymät ovat selvästi heikentyneet. Suomessa teollisuusyritysten luottamus heikkeni edelleen lokakuussa. Kuluttajien odotus Suomen talouskehityksestä romahti viime vuodesta ja oli lokakuussa synkkä. Kuluttajat odottavat, että myös työttömyystilanne Suomessa pahenee jatkossa. 

Kun taivaalla on nyt lisääntyvää pilvisyyttä ja sadettakin jo tihkuu, tulisi parhaillaan menossa olevissa työehtosopimusneuvotteluissa päätyä maltillisiin palkankorotuksiin. Nyt ei ole oikea aika vaarantaa yritysten hyvää kehitystä ja investointikykyä. Kiky-sopimuksella ja sitä seuranneilla maltillisilla palkankorotuksilla Suomen kilpailukyky parani ja sitä kautta Suomen työllisyysaste on poikkeuksellisen korkealla. Teknologiateollisuuden työehtosopimus päättyi lokakuun lopussa ja neuvottelut etenkin kiky-tunneista hiertävät osapuolia. Teollisuusliiton julistamat ylityökiellot uhkaavat laajentua useammille toimialoille. Toivotaan, etteivät syksyn ja talven mahdolliset työmarkkinahäiriöt käännä Suomen taloutta taantumaan. Hallituksen työllisyystavoitteet ovat joka tapauksessa suuressa vaarassa. 

Teknisen kaupan myynti oli vuoden kolmannella neljänneksellä vajaan prosentin edellisvuotta parempaa, vuoden alusta kehitys oli kahden ja puolen prosentin luokkaa. Tulevaisuuden odotukset ovat kuitenkin heikentyneet koko vuoden ajan ja suurempi osa jäsenyrityksistä odottaa myynnin laskevan kuin nousevan sekä lyhyellä että vuodenkin tähtäimellä. Ensi vuoden myyntibudjetin tekeminen tuleekin olemaan monin paikoin totuttua vaikeampaa. 

Teknisen Kaupan Liitto ja Ympäristöministeriö allekirjoittivat kuukausi sitten työkoneiden green dealin (LINKKI). Sen tavoitteena on, että työkoneala (lue maanrakennuskone-, rakennuskone- ja trukkijaostot) pienentää vapaaehtoisesti hiilidioksidipäästöjään. Sopimus on neljäs Suomessa solmittu green deal ja merkittävä avaus teknisen kaupan sitoutumisesta hidastaa ilmaston lämpenemistä. Tästä eteenpäin yritykset voivat sitoutua sopimukseen sitoumus2050-sivuilla. 

Liiton jäsenyritykset ovat pitkään puhuneet siitä, että heillä on krooninen pula kaupallisesti ajattelevista insinööreistä. Olemme myös olleet huolissamme teknisen myynnin arvostuksesta Suomessa. Halusimmekin ryhtyä puheista tekoihin ja päädyimme yhteistyöhön Metropolia Ammattikorkeakoulun kanssa. Teknisen Kaupan Liitto rahoittaa 100-vuotisjuhlarahastonsa kautta tammikuussa alkavaa Metropolian insinööriopiskelijoille tarkoitettua uutta opintokokonaisuutta, jossa keskitytään tekniseen ratkaisumyyntiin. 

Liiton 24-vuotinen taival Lauttasaaressa tuli päätökseen, kun liiton toimisto muutti lokakuun alussa uusiin toimitiloihinsa Eteläranta 10:ssä. Fyysinen läheisyys helpottaa kanssakäymistä muiden liittojen, muun muassa EK:n, Kaupan liiton, Teknologiateollisuuden ja Rakennusteollisuuden kanssa. Myös kaikki keskeiset ministeriöt ovat kivenheiton päässä. Kotoisalta tuntuu. 

 

Hyvää syksyn jatkoa! 

Markku  

markku.uitto(at)tekninen.fi 

0400407870 

Markku Uitto
Teknisen Kaupan Liiton toimitusjohtaja
  • Hallitusohjelmatavoitteet
  • Markkinakatsaus