Warning: session_start(): open(/fs/etc/sessions/sess_7jemhj5l3tb1auv3m7n6gd6jk8, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in /var/www/fs1/36/tekninen/public_html/wp-content/plugins/vfb-pro/vfb-pro.php on line 308

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /fs/etc/sessions) in /var/www/fs1/36/tekninen/public_html/wp-content/plugins/vfb-pro/vfb-pro.php on line 308
Yritysten ja oppilaitosten yhteistyö hyödyttää kaikkia – Tekninen

Yritysten ja oppilaitosten yhteistyö hyödyttää kaikkia

Julkaistu 13.11.2019 |

Yritykset ja oppilaitokset tekevät yhä enemmän yhteistyötä myös teknisen kaupan alalla. Yhteistyö on parhaimmillaan tiivistä kumppanuutta, josta hyötyvät niin opiskelija ja yritys kuin oppilaitoskin. Opinnäytetyöt ja harjoittelupaikat ovat yhteistyön perinteinen muoto, mutta niiden lisäksi mahdollisuuksia on moneen muuhunkin. 

– Yritykset ovat todella kiinnostuneita yhteistyömahdollisuuksista, ja meillä onkin lähes jokaisella opintojaksolla joku toimeksiantaja mukana, kertoo aluepalvelupäällikkö Pia Kiviharju Laureasta. 

– Opinnäytetöiden ja harjoitteluiden lisäksi yhteistyö voi pitää sisällään esimerkiksi opintojaksoilla tehtäviä projekteja tai täydennyskoulutusta yritysten työntekijöille. 

Myös henkilöstöjohtaja Anna Saksi Ahlsell Oy:stä muistuttaa, että mahdollisuuksia on paljon. Ahlsell on juuri aloittanut yhteistyön Haaga-Helian kanssa, ja tavoitteena on kasvattaa Ahlsellin tunnettuutta opiskelijoiden keskuudessa. 

– Työnantajamielikuvan kehittäminen on yksi strategisista painopisteistämme. Resurssimme ovat aika pienet, joten olemme lähteneet liikkeelle pienin askelin. Meillä tulee Haaga-Heliaan oma nimikkoluokka, olemme mukana oppilaitosten rekrymessuilla ja lisäksi asiantuntijamme voivat pitää vierailijaluentoja, Saksi kertoo. 

– Näkyvyyden ja työnantajamielikuvan kehittämisen lisäksi tavoitteenamme on pidemmällä aikavälillä saada lisää diversiteettiä työntekijäkuntaan niin iän, sukupuolen kuin osaamistaustankin osalta. 

Pitkäjänteistä kumppanuutta 

Yhteistyö yritysten ja oppilaitosten välillä on lisääntynyt, ja Kiviharju ja Saksi näkevät sen merkityksen kasvavan edelleen. Yhteistyö on parhaimmillaan win-win-tilanne kaikille osapuolille. 

– Opiskelijat saavat arvokasta työelämäkokemusta ja pystymme tarjoamaan heille mahdollisimman hyvää opetusta. Lisäksi yritys saa lisää resursseja, jotka tulevat usein tarpeeseen: arki saattaa olla niin hektistä, että kehitystyölle ei välttämättä jää aikaa. Monet opiskelijat työllistyvät yritykseen, jolle ovat tehneet projekteja, työharjoittelun tai opinnäytetyönsä, Kiviharju sanoo. 

Anna Saksi neuvoo oppilaitosyhteistyötä harkitsevia yrityksiä miettimään, millaisesta yhteistyöstä olisi eniten hyötyä ja millaisia resursseja sen pyörittämiseen löytyy. 

– Tarkoituksena ei ole hankkia yritykselle halpaa työvoimaa, vaan luoda kaikkia hyödyttävä, pitkäjänteinen kumppanuus. Kyseessä ei ole vain HR:n projekti, vaan myös muu organisaatio pitää saada mukaan. 

Yhteistyö kehittää toimialaa 

Teknisen Kaupan Liitto panostaa entistä enemmän teknisen kaupan työtehtävistä ja urapoluista viestimiseen teknisten alojen opiskelijoille. Työtä tehdään yhteistyössä oppilaitoskumppanien kanssa, kertoo Teknisen Kaupan Liitossa osaamisen kehittämisestä vastaava Hannu Kyyhkynen. 

– Toimialamme visio on olla asiakkailleen paras kumppani uuden teknologian ja tiedon hyödyntämisessä. Tämä edellyttää jäsenyrityksiltämme jatkuvaa uudistumista. Jäsentemme ja oppilaitosten yhteistyö tukee mitä parhaimmalla tavalla sekä vision toteutumista että toimialan kehitystä, Kyyhkynen sanoo. 

Teknisen Kaupan Liiton oppilaitosyhteistyökumppaneina toimivat pääkaupunkiseudun ammattikorkeakoulut Arcada, Haaga-Helia, Laurea ja Metropolia sekä ammattioppilaitosten muodostama Teknisen Kaupan koulutusklusteri, jossa ovat mukana Careeria, Mercuria, Omnia ja Amiedu. 

  • Hallitusohjelmatavoitteet
  • Markkinakatsaus