Teknisen Kaupan markkinakatsaus 2Q 2020: Myynti heikkeni, mutta pahimmat pelot eivät toteutuneet

Teknisen Kaupan jäsenyritysten myynti laski toisen neljänneksen aikana 7,6 prosenttia vuodentakaisesta. Tammi-kesäkuun aikana myynti jäi neljä prosenttia edellistä vuotta pienemmäksi.

Toimialoista vain tuotteet ja palvelut rakentamiseen lisäsi myyntiään niin toisella neljänneksellä kuin koko alkuvuodenkin aikana. Toisella neljänneksellä alan myynti kohosi vajaat kaksi prosenttia. Heikoin tilanne oli raaka-ainekaupassa, joka putosi 20 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna. Teollisuuden tuotteiden ja palveluiden myynti puolestaan supistui 13 prosenttia. Kuluttajatuotteissa päädyttiin vajaan kolmen prosentin laskuun.

”Teknisen Kaupan toinen neljännes oli heikko, mutta kuitenkin parempi kuin pelättiin. Pahimman iskun otti raaka-ainekauppa, jossa niin teräs-, kuin kemikaalikauppakin kärsivät niin hintojen kuin volyymin pettämisestä. Teollisuuden loppukysynnän heikkeneminen alkoi näkyä selvästi toimitusketjuissa”, sanoo Teknisen Kaupan Liiton toimitusjohtaja Markku Uitto.

Kysyntä on hyvin polarisoitunutta. On asiakastoimialoja ja asiakkaita, joilla menee edelleen hyvin, kun taas toisilla on merkittäviä vaikeuksia. Rakentaminen on yllättänyt positiivisesti ja uusia työmaita on käynnistynyt jopa ennakko-odotuksia enemmän. Erityisen vahvaa oli rakennuskoneiden kysyntä.

Kuluttajakaupassa näkyy positiivisena pienkoneiden, moottoripyörien ja mopojen kysyntä. Autonvaraosakauppa heikkeni autokaupan hidastumisen vana-vedessä.

”Odotukset kolmannesta neljänneksestä ovat edelleen heikot. Teollisuuden vaikeudet jatkuvat ja todennäköisesti syvenevät kysynnän puuttuessa. Näkymä tulevaisuuteen on heikko, ja tämä jarruttaa investointeja kaikkialla. Rakentaminen jatkanee ainakin alkusyksyn hyvässä kehityksessä. Oleellinen muutos positiiviseen suuntaan edellyttää koronaviruksen taltuttamista rokotuksin. Hallituksen onkin tulevassa budjettiriihessä varauduttava uusimaan kustannustuen kaltainen tuki-instrumentti syksyn ja talven aikana vaikeuksiin ajautuville yrityksille”, Uitto toteaa.

Myynti toimialoittain

Suhdannebarometrin tulokset

Myynnin ja odotusten kehitys

Lisätietoja:
Toimitusjohtaja Markku Uitto
markku.uitto[at]tekninen.fi
0400 407 870

Tekninen kauppa on teollisuuden ja rakentamisen tarvitsemien tuotteiden kuten raaka-aineiden, osien, komponenttien, tarvikkeiden, koneiden ja järjestelmien maahantuontia ja myyntiä, sekä niihin liittyvien ratkaisujen ja palveluiden toimittamista. Alan yritykset tuovat maahan myös kuluttajatuotteita, kuten moottoripyöriä, maastoajoneuvoja, puutarhan ja metsänhoidon pienkoneita sekä akkuja ja paristoja. Ala työllistää 20 000 henkeä, ja sen yhteenlaskettu myynti vuonna 2019 oli 10,3 miljardia euroa.

 

 

Save

Save

Save

Kategoriat
  • Koulutuskalenteri
  • Hallitusohjelmatavoitteet
  • Markkinakatsaus