Teknisen Kaupan myynti 1Q 2022: Myynti ja epävarmuus kasvoivat

Teknisen Kaupan jäsenyritysten myynnin kasvu jatkui alkuvuonna lähes 25 prosentin tahtiin. Huiminta nousu oli edelleen raaka-aineissa, joiden myynti kohosi lähes 52 prosenttia vuodentakaista korkeammalle. Myös teollisuuden tuotteissa ja palveluissa vuosi käynnistyi ripeässä 25 prosentin kasvussa. Rakentamisen tuotteiden ja palveluiden myynti kohosi 18 prosenttia ja kuluttajatuotteiden 16 prosenttia edellisestä vuodesta.

”Luvuilla katsottuna alkuvuosi oli tekniselle kaupalle menestys. Edellisvuoden 1. neljänneksen luvut olivat kuitenkin vielä sangen maltilliset ja toisaalta luvut pitävät sisällään useimmilla päätoimialoilla voimakasta hintojen nousua. Raaka-ainekaupassa etenkin teräs- ja metallikauppa on vahvassa myllerryksessä Venäjän aloitettua hyökkäyssodan Ukrainaan. Terästuotteiden saatavuus onkin häiriintynyt merkittävästi ja hinnat nousseet ennen näkemättömälle tasolle. Muidenkin tuotteiden saatavuudessa ilmenee niin sodan kuin Kiinan koronasulkujenkin aiheuttamia ongelmia. Polttonesteiden ja energian hintojen voimakas nousu kiihdyttää teollisuuden tuottajahintojen kohoamista, Tilastokeskuksen mukaan maaliskuussa ne nousivat 26,7 prosenttia vuodentakaisesta”, sanoo Teknisen Kaupan Liiton toimitusjohtaja Markku Uitto.

Tulevaisuuden näkymät ovat jälleen varsin sumuisia. Sodan tuoma epävarmuus, tuotteiden huono saatavuus ja voimakkaasti nousseet hinnat saattavat vaikuttaa niin teollisuuden kuin rakentamisen investointeihin niiden lykkääntymisenä tai kokonaan peruuntumisena.

”Parin viime vuoden aikana tututuksi tulleet toimitusketjujen voimakkaat häiriöt ja lisääntyvän huoltovarmuuden tarve tulevat edellyttämään suurempia varastotasoja toimitusketjun eri vaiheissa. Tämä tuo mahdollisuuksia teknisen kaupan yrityksille, mutta samaan aikaan se tarkoittaa käyttöpääoman voimakasta lisäystarvetta, jota korostaa kiihtyvän inflaation aiheuttama nouseva korkotaso. Yksi ratkaisu tähän voisi olla vuonna 1993 poistuneen varastovarauksen uusi tuleminen”, sanoo Uitto.

Myynti toimialoittain

 

Suhdannebarometri

 

Myynnin ja odotusten kehitys

 

Lisätietoja:
Toimitusjohtaja Markku Uitto
markku.uitto[at]tekninen.fi
0400 407 870

 

Tekninen kauppa on teollisuuden ja rakentamisen tarvitsemien tuotteiden kuten raaka-aineiden, osien, komponenttien, tarvikkeiden, koneiden ja järjestelmien maahantuontia ja myyntiä, sekä niihin liittyvien ratkaisujen ja palveluiden toimittamista. Alan yritykset tuovat maahan myös kuluttajatuotteita, kuten moottoripyöriä, maastoajoneuvoja, puutarhan ja metsänhoidon pienkoneita sekä akkuja ja paristoja. Ala työllistää 20 000 henkeä, ja sen yhteenlaskettu myynti vuonna 2021 oli 11,4 miljardia euroa.

 

 

Save

Save

Save

Kategoriat
  • Hallitusohjelmatavoitteet
  • Markkinakatsaus