Venäjän sotatoimet ja tekninen kauppa

Venäjän hyökkäys Ukrainaan vaikuttaa maailman ja Suomen talouteen muun muassa raaka-aineiden ja tuotteiden saatavuuden vaikeutumisena ja hintojen kohoamisena. Tekninen kauppa on siirtynyt monilla toimialoilla ensin koronan ja nyt sodan vuoksi tasaisista ja luotettavista toimitusvirroista kertaostoihin.

Toimialaan vaikuttavat muun muassa Euroopan Unionin asettamat pakotteet, Venäjän vastapakotteet ja rajoitukset sekä yritysten vapaaehtoiset poistumiset Venäjän markkinoilta. Tämän lisäksi monet toimialamme yritykset ovat kokeneet sodan vaikutukset ja tuhot Ukrainassa ja joutuneet sopeuttamaan toimintojaan.

Teräksen, energian sekä muiden Venäjältä, Valko-Venäjältä tai Ukrainasta tuotavien raaka-aineiden saatavuus on haaste, johon on pyrittävä vastaamaan vaihtoehtoisia hankintakanavia löytämällä.

Euroopan Unioni on asettanut Venäjälle nyt viisi pakotepakettia. Viimeisimmässä, 8.4.2022 hyväksytyssä pakotepaketissa:

  • Asetettiin neljälle keskeiselle venäläiselle pankille (VTB, Novikombank, Sovcombank, and Otkritie Bank) täydellinen liiketoimikielto.
  • Kiellettiin hiilen ja muiden kiinteiden fossiilisten polttoaineiden osto, tuonti tai siirto EU:hun elokuusta 2022 alkaen, jos ne ovat peräisin Venäjältä tai jos niitä viedään Venäjältä.
  • Kiellettiin Venäjän lipun alle rekisteröityjen alusten pääsy EU:n satamiin. Poikkeuksia myönnetään maatalous- ja elintarviketuotteille, humanitaariselle avulle ja energialle.
  • Kiellettiin kaikkia venäläisiä ja valkovenäläisiä maantiekuljetusyrityksiä suorittamasta tavaroiden maantiekuljetuksia EU:ssa, kauttakulku mukaan lukien. Poikkeuksia myönnetään kuitenkin useille tuotteille, kuten lääkkeille, lääkinnällisille tuotteille, maatalous- ja elintarviketuotteille, muun muassa vehnälle, sekä maantiekuljetuksille humanitaarisiin tarkoituksiin.
  • Asetettiin uusia vientikieltoja, jotka kohdistuvat lentopetroliin ja muihin tavaroihin, kuten kvanttitietokoneisiin, kehittyneisiin puolijohteisiin, huipputason elektroniikkaan, ohjelmistoihin, herkkiin koneisiin ja kuljetusvälineisiin, sekä uusia tuontikieltoja, jotka koskevat muun muassa puu- ja sementtituotteita, lannoitteita, kaloja ja äyriäisiä sekä alkoholituotteita.

Pakotteet kohdistuvat laajasti venäläiseen talouselämään ja asettavat yritykset tilanteeseen, jossa ne eivät ole aikaisemmin olleet. Ajantasaisen ja oikean tiedon tarve yrityksissä on nyt suuri.

Lisätietoja pakotteista sekä muuta hyötytietoa yrityksille tilanteesta on saatavana kattavasti Elinkeinoelämän Keskusliiton EK:n ylläpitämällä sivustolla: Venäjä-pakotteiden hyötytietoa yrityksille (ek.fi)

Alla olevista linkeistä löydät lisää päivittyvää tietoa:

Ulkoministeriö: Ukrainan tilanne, pakotteet

Työ- ja elinkeinoministeriö: Venäjän hyökkäys Ukrainaan

Finanssiala: Venäjän sotatoimet ­– pakotteet ja varautuminen

Venäjä-pakotteista yrityksille – Keskuskauppakamari

 

Kategoriat
  • Koulutuskalenteri
  • Hallitusohjelmatavoitteet
  • Markkinakatsaus